FLEKKEFJORD: — Dette har vært en stor belastning for hele familien. Jeg føler meg maktesløs og mener vedtaket er fattet på feil grunnlag, sier bonden som Mattilsynet nå har pålagt å avvikle dyreholdet ved gården.

Det var 5. februar at Mattilsynets distriktskontor for Dalane, Sirdal og Flekkefjord varslet at det ville bli fattet vedtak om at alt dyrehold ved gården måtte avvikles, hester og storfe fjernes og geit og sau avlives eller sendes til slakt. Etter at bonden fikk anledning både skriftlig og muntlig til å forklare seg, valgte Mattilsynet denne uken å stadfeste sitt foreløpige vedtak.

Det er stort arbeidspress hos Mattilsynet på grunn av fugleinfluensa og jakten på E.coli-bakterier, som er årsaken til den lange saksbehandlingstiden.

Tipset av bygdefolk

Det var etter å ha mottatt tips om at hester som gikk ute om vinteren uten mulighet til å gå under tak, dårlig stell av storfe og sau samt geiter som gikk ute på heia i snøen uten tilsyn og tilleggsfor, at Mattilsynet aksjonerte mot gården.

Under inspeksjonen avdekket Mattilsynet at flere av dyrene var møkkete, avmagret og manglet tilsyn, vann og mat. Et lam som lå på siden med kramper i alle beina ble nødslaktet på stedet.

Vanskelig avgjørelse

— Det er ingen enkel beslutning å frata noen retten til å holde dyr, men i dette tilfellet har bonden også tidligere vært i vårt søkelys, sier distriktssjef Gunnar M. Gunnarsson i Mattilsynet.

Det vil være mulig å anke Mattilsynets vedtak, men bonden hadde i går ettermiddag ikke tatt stilling til dette.

torbjorn.witzoe@fvn.no