KRISTIANSAND: Fylkesmann Ann Kristin Olsen synes det er en ære å bli valgt som pilot for seremonien.

— Jeg tror det vil bli et fint opplegg for de som deltar, og at de vil oppleve seremonien som høytidelig og trivelig, sier hun til fvn.no.

Olsen er glad for at fylkesmannsembetene i Vest-Agder, Oslo/Akershus, Hedmark, Hordaland og Troms har valgt å arrangere denne seremonien til ære for nye borgere. Seremonien er laget i forbindelse med den nye norske statsborgerloven, som ble tatt i bruk 1. september.

— Tidligere har nok de som har fått statsborgerskap følt at det var litt stusselig å bare motta et dokument i posten. Vi har med denne seremonien lyst til å gi de nye borgerne mer innhold til å bli norsk statsborger, opplyser Olsen.

Hun forteller videre at dette er et tilbud for alle som har fått innvilget norsk statsborgerskap etter 1. september 2006, og at det er frivillig. For å delta må du også ha fylt 18 år.

— Rammen for seremonien er at vi møtes sammen og den nye borgeren kan invitere alle sine nærmeste for å feire. Det vil være kunstneriske innslag, korte taler og norsk bevertning. Høydepunktet er når de avlegger et løfte som symboliserer at de nå er blitt norske, forteller fylkesmannen.

Den nye statsborgeren vil også motta en bok om hvordan det er å være norsk.

Fylkesmannen kan foreløpig ikke si noe om hvilket lokale seremonien skal holdes.

— Vi ser etter et stort lokale som har offentlig tilknytning. Vi inviterer antallet som har fått statsborgerskap pluss familien de ønsker å ha med seg, sier Olsen.

Seremonidagen er satt på en søndag etter kirketid slik at flest mulig skal ha anledning å komme.