AGDER: Mandalselva troner øverst med over 11,5 tonn laksefangst, tett fulgt av Otra med 10,5 tonn. De er nummer åtte og ni på listen over de beste lakseelvene i landet.

I tillegg kan Tovdalselva skilte med 1,6 tonn, en økning på over 50 prosent fra året før. Kvina ligger an til rundt to tonn, men her er ikke tallene klare ennå. Kalking av Nidelva tok til i vinter, og her passerer man ett tonn i år. Det er svært lenge siden sist. I Lygna og Audna er det mer på det jevne på grunn av for lite vann gjennom store deler av sesongen.

Ikke gullalder. Når vi bruker ordet lakserekord, ser vi kun på tallene etter fiskedøden på 70-tallet. For ennå er det langt fram til de legendariske tider på 1800-tallet, da for eksempel Tovdalselva ble tømt for nær 20 tonn laks i året. Men det er kanskje nettopp i denne elva vi ser de største endringene. I 1880-årene var den blant landets beste lakseelver. Laksen forsvant rundt 1970, og kalking tok til i 1996. Over 1,5 millioner rogn er satt ut, den kommer fra Storelvastammen i Vegårvassdraget.

Ennå er fangstene bare på 10 prosent av det Mandalselva kan vise til. Men, som fylkesmiljøvernsjef Reidar Malm påpekte nylig:

— Det er mye ungfisk i elva som vil gi enda bedre fangster i årene som kommer. Så nå kan fiskerne bare komme!

Kalker seg selv. Det pussige med naboelva Otra er at den ikke blir kalket. Likevel kan vassdraget vise til de beste resultatene siden den sure nedbøren gjorde sitt inntog. Forklaringen er dels at vannføringen er så kraftig og plasseringen av utløpet så gunstig at den "stjeler" en god del av laksen tiltenkt Tovdalselva. I tillegg ligger store deler av nedbørsfeltet et område med kalk i berggrunnen. .

Uten kalking ville Mandalselva vært hele ti ganger surere enn Otra. I Mandalselva settes det ut både rogn, laksunger og smolt. Rognen er produsert med stamfisk fra Bjerkreimselva, mens laksungene og smolten kommer fra stamfisk fra elva. Og fangstene har hatt en eventyrlig økning.

Flomelv. Kvina har tradisjonelt vært en av de aller beste lakseelvene på Sørlandet. Og det lysner. Mens det ble tatt ynkelige 41 kilo i 1995, ligger summen nå trolig rundt to tonn.

Lygna er i hovedsak en sjøørretelv, men også her har laksestammen tatt seg opp. Søgne- og Songdalselva har også en laksebestand i god vekst. Dette er en typisk flomelv, og i perioder med mye nedbør kan oppgangen være god.

Bortsett fra i Tovdalselva, som går gjennom to fylker, er fangstene i Aust-Agder relativt små. Både i Nidelva og i Storelva varierer mengdene fra år til år. Men Nidelva er altså nå på god vei oppover. Hele 1400 laks har passert fiskeslusen i Rygenedammen i år.

Kalkingen av de store elvene startet med Audna i 1985. Dette var Norges første fullkalkede elv. Seinere kom Lygna i 1991, Kvina i 1994 og Mandalselva i 1997. Og altså Tovdalselva i 1996.