GRIMSTAD: Den tyske E 18-arbeideren kom til Norge sent på kvelden og skulle bo i en av de fraflyttede boligene langs E 18 i Grimstad. Få timer senere kom innbruddstyven.

— Jeg forbinder ikke Norge med kriminalitet. Dagen etter innbruddet hadde jeg mest lyst til å reise tilbake til Tyskland, forteller Guntram Feder.

Nå er 51-åringen kommet over sjokket, og han må le litt av hendelsen.

— Salamipølsa med chili ble for sterk for innbruddstyven, som spyttet ut en munnfull på kjøkkengulvet. Han lot pølsa ligge og forsvant med toalettsakene, mobiltelefonen og dekselet til den andre telefonen min, forteller Guntram Feder.

Fikk havutsikt

Feder jobber som IT-administrator for entreprenørselskapet Bilfinger Berger. 51-åringen kommer fra Bad Freienwalde ved Berlin og trodde Norge var et fredelig sted.

— Nå har jeg flyttet til et annet sted i Grimstad, med havutsikt. Jeg er hobbydykker og liker sjøen, sier Feder.

— Jeg skal være her i tre til fire år, alene, men jeg håper jo at kona og barna kommer på besøk, slik at jeg kan vise dem hvor flott det er her på Sørlandet.

Tømt for møbler

Innbruddet hos Guntram Feder er ikke det eneste. En rekke av de forlatte husene langs E 18 i Grimstad har hatt besøk av pøbler og tyver. Hærverket skal ha fortsatt også etter at Fædrelandsvennen dokumenterte ødeleggelsene i juni.

— Vi har satt i stand noen av de eksproprierte boligene slik at vi kan bruke dem til overnatting for våre ansatte. Et av husene ble fullt møblert og gjort klar for innflytting. Påfølgende natt ble huset tømt. Kjøkkenutstyr, hvitevarer og møbler forsvant, forteller Kyrre Lian i selskapet CJV E 18. Begge innbruddene er anmeldt, men politiet har ikke funnet de skyldige.

Entreprenørselskapet CJV E18 bruker de fraflyttede boligene som en nødløsning. Ifølge Kyrre Lian trenger CJV E 18 rundt 80 boenheter til ansatte i administrasjonen.

— Bare i Lillesand ønsker vi 40 boenheter, men har så langt bare fått 15, sier Kyrre Lian.

— Bosituasjonen er ikke som ønsket, men heller ikke prekær. Lillesand er et lite sted. Vi har tilbud på leiligheter både i Grimstad og på Birkeland. Og noen ønsker å bo i Kristiansand, sier Lian.