Tommy Bjørnsen, tidligere Tommy Czybulla, er lei seg for at han løy i Tina-saken. - Jeg skulle gjerne hatt det ugjort, sier mannen, som 18 år senere fremdeles får stygge blikk og kommentarer fra folk på gata. Tommy Bjørnsen, tidligere Tommy Czybulla, er lei seg for at han løy i Tina-saken. - Jeg skulle gjerne hatt det ugjort, sier mannen, som 18 år senere fremdeles får stygge blikk og kommentarer fra folk på gata. Foto: Jon Ingemundsen

Tina-saken: Taxisjåføren som løy under avhør snakker ut

STAVANGER: - Fremdeles blir jeg stoppet på gata. Folk spør meg rett ut om det var jeg som tok livet av Tina Jørgensen, sier Tommy Bjørnsen.

– Du må flytte fra Stavanger. Du er ferdig i denne byen nå. Det sa forsvareren min, Viktor Westlye, til meg da jeg ble pågrepet i Tina-saken. Jeg ble tatt i løgn og jeg ble også tiltalt for falsk anklage. Det endte med at jeg ble dømt til 30 dagers fengsel for falsk forklaring, sier Bjørnsen, som med unntak av to korte arbeidsforhold har vært arbeidsløs siden pågripelsen i 2000.

LES OGSÅ: Serievoldtektsmann trekkes inn i Tina-saken

– Westlye hadde rett. Jeg er ferdig i denne byen. I 18 år har jeg levd med beskyldningene. Med blikkene. Utfrysningen, sier mannen, som tidligere het Tommy Czybulla.

Observerte kjenning

Tina Jørgensen forsvant natt til 24. september 2000. Den gangen jobbet 52-åringen som taxisjåfør.

Han var ute på et drosjeoppdrag da han på Kleppveien var litt sein med å slå av fjernlysene. Han skimtet ansiktet til sjåføren av en møtende bil. Bjørnsen kjente denne mannen. Han anså ham for å være farlig. Da Tina ble funnet én måned senere, i en kum ved Bore kirke, husket han hvem han observerte den aktuelle kvelden.

– Jeg sa aldri til politiet at «Denne personen har drept Tina Jørgensen». Jeg sa at han må ha noe med drapet å gjøre. Jeg skulle ønsket at politiet i større grad kunne sjekket opplysningene jeg kom med. I stedet fattet de interesse for meg, sier han.

Flere taxisjåfører

En av grunnene til at taxisjåføren nå vil fortelle hvordan disse 18 årene har vært, er for å rydde opp i det som virker å være en misforståelse. I Erlend Frafjords bok «Da Tina ble drept» skrives det om en annen taxisjåfør som i avhør forklarte at han var i 40-årsdag på tidspunktet Tina forsvant. Politiet fant ut at dette ikke er riktig. Det skulle vise seg at 40-årsdagen var en annen helg.

Politiet fattet ikke mindre interesse for denne taxisjåføren da de fant ut at han hadde slått av GPS-systemet i bilen sin fra klokka 02.13 til 03.16 den aktuelle natten. Dette er en meget viktig time i Tina-saken. Den siste sannsynlige observasjonen av Tina var bare noen minutter før sjåføren koblet seg ut. Drosjen befant seg da bare noen minutters kjøretur fra Grasholmen hvor Tina bodde.

LES OGSÅ: Tidligere Tina-siktet tiltales ikke for falske anklager

– I boka til Frafjord står alt dette forklart - blant annet at dette ikke er meg, men en annen taxisjåfør. Jeg presiserer at jeg ikke er drosjesjåføren som omtales. Det blir ikke forklart i avisartikler. Når aviser skriver om taxisjåføren i Tina-saken, tenker alle på meg. Dette er et stort problem for meg. Jeg blir stanset på butikken av folk jeg ikke kjenner som spør meg ut om Tina-saken. På Garman her en helg var jeg nær ved å bli slått ned. To damer på byen så meg rett inn i øynene og spurte om det var jeg som drepte Tina. Det er forferdelig, sier Bjørnsen.

Angrer

Så hvorfor løy han under avhør? Jo. For å dekke over at han hadde vært hos en venninne, forklarer han.

- Jeg er fryktelig lei meg for det jeg gjorde. Jeg ber så mye om unnskyldning både overfor folk som ble dratt inn i dette på grunn av løgnen. Unnskyld, sier Bjørnsen.

LES OGSÅ: Den glade jenta kom aldri hjem

Per dags dato er han faktisk den eneste som er dømt i Tina-saken. Den tidligere taxisjåføren ber likevel folk om å forstå at dommen ikke har noe med selve drapet å gjøre.

- Jeg angrer at jeg løy. Jeg gjorde et dumt valg som satte meg i den situasjonen. Jeg kan aldri fraskrive meg ansvaret. Jeg skulle så gjerne hatt det ugjort, sier 52-åringen.