Kristiansand — Vi vurderer sikkerheten løpende. Reisen kan avbrytes når som helst, men de siste rapportene tilsier ikke at vi skal avbryte den nå, sier, sier seniorrådgiver Haakon Svane ved sikkerhetspolitisk avdeling i Utenriksdepartementet.I kveld lander Bjørn Hareide til lett skyet værlag og 23 grader i brennpunkt Øst-Afrika. Nairobi har tre millioner innbyggere, Her skal han finne bolig og kontorplass til sin nye hverdag.Sikkerheten skal ivaretas av Utenriksdepartementet. Han blir Norges forbindelse - liaison til Øst-Afrika, og skal delta i oppbygging av fredsbevarende politistyrker i de 13 landene som utgjør Østafrika.- Å tjenestegjøre i Afrika er en drøm som går i oppfyllelse, sier Hareide. FØRSTE NORDMANN.

Bjørn Hareide blir den første nordmannen som utplasseres i det UD-finansierte, afrikanske samarbeidsprosjektet «Training for peace» - som har pågått siden 1996.De siste to ukene har Hareide vært i London og frisket opp engelsken ved London school of english.- Hvordan språket mitt er? Det er grenser for hva jeg vil kommentere i avisen, sier Hareide i sedvanlig pompøs/selvironisk stil.Han kommer hjem allerede til helgen, for å så flytte ned i månedsskiftet. I desember går kona Astrid Hareide av med avtalefestet pensjon fra arbeidet i Kirkens Nødhjelp. Dermed får de et drøyt år sammen i det toårige engasjementet. ØstAFRIKA.

Den afrikanske union bygger fem fredsbevarende styrker. Hovedsetet for den østafrikanske styrken skal ligge i Nairobi, Kenya. Innen 2010 skal etter planen hver av de fem styrkene ha 5000 soldater og 200 polititjenestemenn hver klare. Hareide fyller 60 år 13. februar. Han er formelt sett ansatt i Agder politidistrikt inntil han er 70 år, og vil heve sin lønn på rundt 800.000 kroner. UD betaler tillegg og utgifter som tilkommer oppholdet i Afrika.- Jeg skal bistå afrikanerne selv i oppbyggingen av politikapasiteten, men jeg rapporterer fra under UD, så det kan bli en ensom jobb, sier Hareide. Han ønsker å kurse afrikanske styrker med norske politifolk. Urolig situasjon.

Uroen i Kenya har fått den norske ambassaden i landet til å anbefale nordmenn som oppholder seg i urolige områder å holde seg innendørs.«Sikkerhetssituasjonen i Kenya preges nå blant annet av følgende: Voldelige aksjoner og gjengjeldelsesaksjoner mellom etniske grupper. Det er vanskelig å forutse hvor slike aksjoner kan ramme», heter det blant annet på ambassadens nettsider. - Så vidt jeg kjenner til har ikke utlendinger vært mål for noen angrep, sier forsker Cederic de Coning ved Norsk Utenrikspolitisk institutt (NUPI). Bjørn Hareide ønsker overhodet ikke å kommentere forholdene han skal til.- Jeg vil ikke tolke forholdene, det får departementet gjøre. Men jeg opplever det tilstrekkelig trygt, og min kone er ikke redd for meg, svarer Hareide.- Det er veldig formelt i Afrika, så det blir mye dress. Det også passer meg egentlig ganske bra, synes du ikke?Tekst: Ole Dag Kvammeole.dag.kvamme@fvn.no - 95 20 18 55