KRISTIANSAND: Utbyggerne med Jon Bjørgum i spissen får lov å bygge 60 leiligheter i Kaserna samt sette opp ett bygg på fire etasjer med 30 leiligheter inn til Grevinne Trampes legat ved siden av.

Det var ja eller nei til nybygget som vakte mest debatt. Til slutt stemte seks fra KrF, en fra Frp, Venstre, Demokratene, Rødt, MDG, Sp, SV og Pensjonistpartiet mot nybygget, men utbyggingen ble vedtatt med 33 mot 20 stemmer. Debatten gikk friskt:

Harald Sødal, KrF: — Nybygget bryter med murbyplanen som bystyret selv har vedtatt - for den sier at kvartalet er ferdig utbygd. Det er trist, men flere politikere kan jo ikke murbyplanen en gang. Vi bare utvanner.

Hans Otto Lund (H): - Bruk er den beste form for bevaring. Jeg har mine ord i behold. Kaserna skal bevares. Jeg har ikke snudd. Men jeg vil foreslå at vi ikke godtar svalganger på kaserna uten at byutviklingsstyret får utforming og materialvalg til ekstra godkjenning.

Sødal: - Enig i at leiligheter i Kaserna er god bevaring. Men hvorfor bygg ved siden av? Det bryter med planene. Hvorfor nybygg?

Lund: - Fordi murbyplanen sier at det kan bygges et sidebygg, en garasje på seks meter. Den åpner for bygging, men vi omgjør altså nå garasje til leiligheter. Men ekstra bygg er lov innenfor murbyplanen. Vi bryter ikke med noe.

Olaf Messel, Dem: - Ja en garasje på seks meter er da noe helt annet enn et leilighetsbygg på 17, 5 meter. Dette er forakt for velgerne. I valgkampen lovet dere å bevare.

Grete Kvelland Skaara, KrF: - Kommunen ville ikke kjøpe, nå eier private. Og saken handler egentlig om nybygget. Tidene endrer seg, forsvaret kunne bygge garasje, da må de nye eierne kunne bygge leiligheter, for det er det de trenger. Og da må våge å endre litt høyder.

Harald Sødal tok replikk på egen partifelle, høyst uvanlig:

— Kan Grete svare med på hva private har med dette å gjøre? En regulering er en regulering.

Kvelland Skaara: - Jeg må bare gjenta at tidene forandrer seg. Og nybygget er altså redusert til fire etasjer. De søkte om mer.

Halvor Hulaas, Frp: - Flertallet aner ikke hva dere gjør her i forhold til troverdighet. Dere bryter med deres egne tidligere avgjørelser og river ned tilliten til politikere. Velgerne stolte på løftene fra valgkampen som nå frafalles.

Aase Paulsen, Ap: - Det kommer en plan fra utbyggere. Vi ber om at den endres. Den kommer tilbake, høres og endelig forslag kommer. Vi har ikke snudd, men prosessen har virket. Løsningen er god nå. Men vi ber om at fasaden på nybygget og utenomhusplan godkjennes ekstra i byutviklingsstyret før gjennomføring.

Halvor Fjermeros, Rødt: - Dette handler ikke om svalganger, men helheten i en hel bydel. Tangen bygges ut, badeland kommer - og nå dette. Trafikkavvikling, grønne lunger. Hvor er konsekvensutredningen og det overordnede om hva vi vil med byen. At Høyres byutviklingsoriginal, herr Lund, snur, overrasker ikke. Men at Ap snur, forundrer. For vi burde stoppet opp nå.

Sp og De Grønne ville totalbevare Kaserne-kvartalet, men fikk kun ni stemmer for det.

De to forslagene om spesialvedtak i byutvikling om fasade, utenomhusplan og svalganger fikk stort flertall.

Pensjonistpartiet ville utsette hele saken - til trafikale forhold var utredet, men vant ikke fram.