FROLAND: Skogbrannen i Froland i juni 2008 spredte seg over et areal på 26.000 dekar og er den største i Norge på 100 år. Store verdier gikk tapt. Men skogbrannen har også en pluss-side i form av to nye naturreservater, utfordrende forskningsprosjekter og muligheter for ny kunnskap.

Artsdatabanken skriver på sitt nettsted at brannen har skapt et «laboratorium» som kan gi unik kunnskap om brannavhengige arter, arter som vi fra før har dårlig kunnskap om. Noen av artene som er påvist, står allerede på Norsk rødliste 2006. Andre kan komme i betraktning når ny rødliste utarbeides fram mot 2010, blir det opplyst.

Sopper og insekter

Artsdatabanken gjør rede for flere forskningsprosjekter på brannfeltene. Norsk institutt for skog og landskap leder et fireårig prosjekt som særlig handler om den framtidige furuskogens utvikling etter brannen. Dette finansieres av skognæringen, Skogbrand Forsikringsselskap og Froland kommune.

I tillegg vil midler fra Artsprosjektet gjøre det mulig å finansiere to delprosjekter om arter. Norsk institutt for skog og landskap gjennomfører en undersøkelse om lav på brent underlag, og Norsk institutt for naturforskning (NINA) skal utføre et prosjekt om sopp og insekter som begunstiges av brann.

Brannavhengig

En forstudie i Froland i 2008 viser at de første artene av brannavhengig sopp dukket opp litt over en måned etter brannen. Hittil er mer enn 20 brannavhengige sopper registrert, deriblant cirka ti rødlistearter og flere arter som vurderes for den nye rødlista.

Skogbrannen i Froland førte til at det i juni i år ble opprettet to nye naturreservater, som til sammen dekker mer enn en tredel av det brannherjede området. Myklandsvatna naturreservat har et areal på 7.111 dekar og Jurdalsknuten naturreservat et areal på 3.477 dekar.