KRISTIANSAND: — Jeg elsker henne ennå, og jeg vil reise til hjemlandet vårt å gravlegge henne. Vi hadde et ”gull-liv” sammen, og jeg må dø som henne. Når jeg kommer til Irak skal jeg spise alle bein i kroppen hennes. Hun var hele livet mitt, sa 38-åringen under sin forklaring i retten mandag.

Les også: - Jeg er ikke et menneske. Jeg blir gal. | Erkjente seg ikke skyldig | 23 vitner i Bygland-saken | Motivet for drapet uklart

Nektet kyss Han fortalte også hvordan han ønsket å gi henne et siste kyss mens hun lå død i skolegården i Bygland. Dette ble han nektet av politiet som da var kommet til åstedet for drapet.

— Hva tenker du nå om drapet du gjennomførte? spurte aktor.

— Jeg ser på meg som et vilt og brutalt menneske. Men jeg ville aldri drepe henne, svarte tiltalte.

- Rett til å miste kontrollen

Samtidig med at tiltalte utrykte anger i retten, understreket han samtidig at han følte han hadde rett til å drepe ekskona. 38-åringen begrunnet dette med at den nå avdøde kvinnen hadde snakket stygt til ham, og kommet med flere anklager mot ham med barna til stedet.

— Jeg hadde rett til å miste kontrollen. Ingen ekte mor snakker på denne måten, sa mannen, og la til at han var sulten og trøtt på drapstidspunktet.

Aktor ville også vite om ikke tiltalte skjønte at han fratok fire barn begge foreldrene ved å gjennomføre drapet.

— Jeg skulle aldri drepe henne, og jeg er lei meg nå. Men jeg mistet kontrollen. Jeg elsket henne like høyt som mine egne barn, sa tiltalte.

Rasende på ekskona I retten forklarte mannen hvordan han etter hvert mistenkte ekskona for å gå ut med nye menn. Han skjønte at hun hadde et forhold på gang med en annen mann, men at han ikke visste hvem det var. Han skal ha blitt rasende da kvinnen ringte ham på drapsdagen, og fortalte at hun ville gifte seg med sin norske kjæreste.

— For meg er det greit at hun gifter seg, men jeg ble veldig sint. Hun hadde lovet meg at det ikke skulle skje før barnefordelingen var over, sa tiltalte, som hevdet han var en langt bedre omsorgsperson for barna.

Fange kaniner

I retten hevdet han at kona hadde et stort temperament, og at hun ved en anledning truet med å bruke en saks mot ham.

Aktor ville vite om han noen gang hadde anmeldt ekskona. Etter mye fram og tilbake sa han at det hadde han aldri gjort. Han hadde kun snakket med politiet på telefon.

Under rettsakens første dag forklarte også tiltalte hvordan han hadde lett etter kona i Bygland en natt hun hadde rømt fra familiens bolig.

— Dersom du har en kanin eller en katt som stikker av, så løper du etter den, sa tiltalte.

— Det er vel forskjell på en kanin og et menneske? spurte aktor Stina Sveier Nielsen.

— Dette skjedde klokken 04 på natten. Da er det naturlig å lete. I min kultur får ikke ektefeller lov til å forlate familien uten grunn, sa tiltalte.

Sex i datterens nærvær Ved flere anledninger sa tiltalte at han forsøkte å beskytte sin datter mot ekskonas ny kjærlighetsforhold. Før han drepte henne i skolegården, spurte han hennes norske kjæreste om han overnattet hos kvinnen.

— Jeg ville ikke at min datter skulle være til stede mens han lå med moren hennes, sa tiltalte.

Da eksmannen skulle vise retten hvordan han drepte kvinnen, reiste han seg opp i rettssalen og demonstrerte knivbevegelser. Han pekte også hvor på ryggen kniven gikk inn første gang.

I avhør har den ene sønnen forklart at faren skrek tre ganger at han skulle drepe moren før han startet knivstikkingen.

— Dette er ikke sant, hevdet irakeren i dag.

Drapsvåpen var en matkniv Ifølge tiltalte var drapsvåpenet en kniv som hadde ligget i familiens bil siden 2003. Kniven ble brukt til å kutte opp mat og frukt da de var på piknik, hevdet 38-åringen.

Tiltalte måtte flere ganger ta seg sammen under forklaringen for å ikke bryte sammen i gråt.

Les mer i morgendagens papirutgave av Fædrelandsvennen.