KRISTIANSAND: Sørlendinger flest forbinder Trond Are Gjone med fotball og Start. Men i Roklubbens lokaler beviste den ferske generalsekretæren i Roforbundet at han kan mer enn soneforsvar og offside.

— Er ikke det en innrigger, spør Trond Are Gjone.

— Stemmer det! Den var du heldig med, ler Helge Tønnessen, formann i Kristiansand Roklubb.

— Den må jeg få lov til å låne, parerer Gjone – og ler enda høyere.

UTEN ERFARING

Trond Are Gjone, som var sportslig leder i Start fra 2005 til sommeren 2007, overtok 1. februar som generalsekretær i Norges Roforbund – uten å ha det minste erfaring fra sporten.

— Selv om jeg har erfaring fra åtte-ti idretter – flere av dem individuelle, er nok medlemsskap i Kvelle Vannskiklubb det nærmeste jeg kommer rosporten, forteller Larviks-gutten, som har blitt boende i Kristiansand helt siden han ble ansatt i Start.

Det forhindret likevel ikke 39-åringen fra å imponere da han håndhilste på Kristiansand Roklubbs ferske formann og samtidig fikk omvisning i lokalene deres på Elvebredden Øst.

— Jeg ble positivt overrasket. Han hadde satt seg veldig godt inn i jobben til bare å ha vært ansatt siden 1. februar. Særlig har jeg tro på at han kan utrette mye innen markedsføring av sporten. Han har nok litt andre vinklinger på ting, og jeg tror helt sikkert han har ting å bidra med fra fotballen som kan komme oss til gode, sier Tønnessen.

YDMYK

Selv ønsker Gjone å distansere seg litt fra stemplet som ”fotballmann”.

— Jeg har faktisk ennå ikke sett en eneste kamp på Sør Arena. Jeg digger uansett fotball, men det er idrett generelt som er mitt gebet, understreker Gjone, som kan vise til seks-sju år utdannelse fra Norges Idrettshøgskole – med særlig vekt på idrettspolitikk og administrasjon.

Det siste kommer han særlig til å få god nytte av i Roforbundet hvor administrative oppgaver blir en viktig del av hverdagen. I så måte tror han oppgaven blir langt enklere enn i Start.

— Sammenlignet med fotballen er det som dag og natt når det gjelder måten man forholder seg til styret på. Her er det klare linjer, alle jobber sammen, og det har jeg aldri opplevd i fotballen, sier Gjone.

Han har også latt seg imponere av treningskulturen og treningsanleggene rundt om i ro-Norge.

— Jeg er utrolig ydmyk til oppgaven. Det er så mye tradisjoner og voldsomme verdier i ro-sporten…dette blir kjempegøy, sier den tidligere daglig lederen i kommunikasjonsrådgivningsfirmaet Ordkraft.

Fædrelandsvennens uhøytidelige ro-quiz, laget av Helge Tønnessen, viser at Trond Are Gjone ennå har litt rohistorie å lære.

1. Hvor mange OL-gull har Norge tatt i roing?

Gjone: Tre

Riktig svar: Tre

2. Når ble det første vunnet?

Gjone: I München i 1972…eller var det i 1976? Hmm... 1972!

Riktig svar: Montreal 1976

3. Hvem satt i båten?

Gjone: Alf og Frank Hansen

Riktig svar: Alf og Frank Hansen

4. Hvem satt i OL-båten sammen med Olaf Tufte i Sydney-OL i år 2000?

Gjone: Nito (Nils Torolv Simonsen).

Riktig svar: Fredrik Bekken

5. Hvordan plasserte de seg?

Gjone: Sølv

Riktig svar: Sølv

Totalt tre av fem riktige.

— Hvis man virkelig kan roing, så bør man kunne svare riktig på alle fem. Men så er nok jeg vel så samfunnsengasjert som idrettsinteressert, sier Gjone og synes i bunn og grunn han kom godt ut av quizen.