TROMSØ: Det psykiske helsevesenet blir angrepet fra alle kanter etter trippeldrapet i Tromsø, men helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) vil foreløpig kun sette ned et utvalg.

Utvalget som skal gjennomgå drap begått av psykisk syke personer de siste fem årene, skal ledes av Ann-Kristin Olsen, fylkesmann i Vest-Agder, og skal ha medlemmer med kompetanse fra helsevesenet, politiet, fengsler, kommuner og muligens Nav.

Målet er å finne ut om tragiske hendelser som trippeldrapet i Tromsø kunne vært unngått hvis det psykiske helsevernet hadde fungert bedre.

Ministeren vil foreløpig ikke sette i gang nye tiltak, men vil avvente konklusjonene fra utvalget.

Flere fagpersoner har i etterkant av drapene i Tromsø pekt på at drap kunne vært unngått med mer bruk av tvang innenfor det psykiske helsevernet. Det vil ikke ministeren uten videre love.

– Hvis jeg utvider rammene for tvangsbruk i samfunnet, er faren veldig stor for at jeg begår store overgrep mot en rekke mennesker som aldri i noen situasjon ville blitt drapsmenn, sier Bjarne Håkon Hanssen.

Slår alarm

Mens helseministeren vil vente på rapporten fra sitt nye utvalg før han foretar seg noe, slår politimester Truls Fyhn alarm om situasjonen i Tromsø. Han kritiserer psykiatrien for ikke å følge psykiatriske pasienter tett nok.

– Bare i Tromsø har vi 40-45 utrykninger hver måned på grunn av psykiatri, der folk er utagerende og gjerne ruset. Ofte er de bevæpnet og kan også være suicidale, men historien er ofte den samme: Vi sliter med å få hjelp når vi henvender oss til det offentlige med disse pasientene, sier politimester Truls Fyhn i Troms politidistrikt til NRK.

Til Dagbladet forteller Fyhn at det bare i Tromsø by går 30 til 40 kriminelle psykiatriske pasienter løs, uten at noen har kontroll på dem.

– De er for syke til å sitte i fengsel, samtidig er de for friske til å bli behandlet på en institusjon, sier Fyhn, som mener det aldri tidligere har vært så mange krimsaker med personer som trenger psykiatrisk behandling som nå.

Fengsel

38-åringen som er siktet for trippeldrapet i Tromsø ble tirsdag varetektsfengslet i åtte uker. Broren til den siktede er svært kritisk til oppfølgingen av broren.

– Der er helsevesenet som har sviktet, som ikke har fulgt ham opp. De har jo ikke noe ettervern, sier han til TV 2. Den trippeldrapssiktede er nå innlagt på Universitetssykehuset Nord-Norge HF – psykiatrisk avdeling. Han vil oppholde seg der så lenge hans helsetilstand tilsier det.

Sykehuset som har behandlet 38-åringen tidligere, mener at behandlingen av mannen har vært god. Sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen opplyste tirsdag at 38-åringen de siste to årene har hatt tre langvarige opphold med flere måneders varighet.

– Så langt jeg kan vurdere det, har han mottatt et omfattende tilbud. Det har ikke vært noen begrensninger i bruken av ressurser overfor denne pasienten. Som direktør er jeg godt fornøyd med den innsatsen våre ansatte har gjort, sier Ingebrigtsen.

Han viser til at det har vært en omfattende samhandling mellom UNNs sentrale sykehusavdelinger i Tromsø, Rus— og psykiatritjenesten til UNN og et distriktsmedisinsk senter i Finnmark, og kommunehelsetjenesten ved alle tre innleggelsene. Men han skjønner også at det i denne spesielle saken blir reist tilsynssak mot sykehuset.

Foto: Scanpix