KRISTIANSAND: Representanter fra dyrevernsorganisasjonen NOAH stod mandag utenfor teltet til et annet av de store sirkusene, Sirkus Merano som holder forestillinger ved Gimlehallen i Kristiansand for tiden. Der delte organisasjonen ut brosjyrer mot sirkus med dyr.

Se videoreportasje — 60 år med tradisjoner

— Noen bryr seg, men mange bare kaster bort brosjyrene, sier initiativtaker Benedichte Kaarikstad for NOAH, til fvntv.

Hun håper «at folk endelig kan få opp øynene» for den beviste dyremishandlingen som foregår på sirkus. Kaarikstad mener at dyr som kameler og elefanter ikke har noe å gjøre i Norge i det hele tatt. Men den ivrige dyrevernaktivisten innser at det er en lang tradisjon som tar tid å bryte.

— Cirkus Arnardo er 60 år, det tar tid å bryte med så gamle tradisjoner, sier hun.

- Fargeløst uten

Sirkusdirektør for Arnardo, Arild Arnardo, forteller til Agderposten at dyr er de dyreste artistene i et sirkus, og drift uten de firbente er eneste sjansen for Cirkus Agora.

— Men det blir fargeløst og kjedelig når det ikke er dyr med i et sirkus. Dyr har hatt en sentral plass i sirkus gjennom en lang historie, forteller sirkusdirektøren til avisen.

Cirkus Agora gjenoppstår altså etter konkursen i november, og forestillingene i 2009 er blottet for dyr, og byr på mye mer artistisk underholdning enn tidligere, sier sirkusets markedssjef Jørn Kvist til NTB.

— Dette er ikke blitt gjort i Norge før. Ingen tror at det vil være mulig – nemlig å vise sirkus uten dyr. Men vi skal klare å overbevise publikum om at det går an. Det som lar seg gjøre i store sirkusland ute i Europa, går også an å gjøre her hjemme, sier Jørn Kvist.

Dyrevernaktivistene er veldig fornøyd med Agora, og Kaarikstad forteller at det er drømmen at alle sirkus skal være dyrefrie innen fem år. Nå har i alle fall ett av de store sirkusene droppet dyr.

— I fjor fikk vi fire personer til å snu i døren, idag har vi ikke klart det, men i morgen satser vi på at vi kan klare flere. Hvis folk snur i dørene vil ikke sirkusene til slutt ha råd til å drive med dyr, sier Kaarikstad.