ARENDAL: Etterforskningen av politimannen ble iverksatt etter et avisoppslag i Agderposten i august i fjor. I avisartikkelen kom anonyme kilder i Aust-Agders dopingmiljø med påstander om at politimannen ved flere anledninger hadde kjøpt dopingmidler til eget bruk, og at han hadde unnlatt å rapportere dopingbeslag.

Les også: Gransker politimann for dopingkjøp

Etter å ha etterforsket saken i nesten et år, henla Spesialenheten saken 3. juni i år. Begrunnelsen for henleggelsen at intet straffbart forhold er ansett bevist.

— Vi kom frem til at det er ingenting som tyder på at den aktuelle politibetjenten har gjort noe underslag av dopingmidler. Avgjørelsen er ikke påklaget, og den anses derfor som endelig, sier assisterende sjef Martin Welhaven i Spesialenheten.

Ifølge Welhaven avla politibetjenten både blod- og urinprøver, og resultatene av disse viste seg å være negative.

— Vi avhørte også journalisten som skrev artikkelen i Agderposten, uten at det førte oss nærmere informasjon som tydet på at politimannen hadde gjort noe straffbart, sier Welhaven.

Les også: Avhengig av vitner

Agderposten beklager

Etter at saken ble henlagt i juni i år, klaget politimester Kirsten Lindeberg ved Agder politidistrikt artikkelen til Agderposten inn for Pressens Faglige Utvalg. Det gjorde også den omtalte tjenestemannen.

Organisasjonssekretær Knut Nyhuus i Norsk Presseforbund sier til fvn.no at saken ble ansett som foreldet, og at den derfor ble avvist. Agder politidistrikt ba likevel om at saken ble behandlet av prinsipielle grunner.

Nå har både tjenestemannen og Agder-politiet trukket klagene, etter at Agderposten inngikk et forlik med politimannen. I dagens Agderposten beklager avisen omtalen:

"Agderposten innser i ettertid at avisens vurderinger av kildeopplysningene har vært sviktende, og at påstandene følgelig ble publisert på et sviktende grunnlag. Vi beklager den belastning dette påførte polititjenestemannen."

Politimesteren fornøyd

Lindeberg er svært fornøyd med Agderpostens beklagelse.

— Politiet er åpne for kritikk, men da må kritikken fremsettes på en saklig og troverdig måte. Den ble den ikke i dette tilfellet. Vi er derfor godt fornøyd med at Agderposten tar selvkritikk, sier Lindeberg til fvn.no.

Hun sier saken har vært svært belastende for politimannen som ble hengt ut.

— Det var han som inngikk forliket med Agderposten, og han er fornøyd med beklagelsen han nå har fått, sier Lindeberg.

- En alvorlig sak

Saken ble også omtalt av fvn.no i august i fjor. Daværende politimester i Agder, Bjørn Hareide, så da svært alvorlig på beskyldningene. Etter å ha lest artikkelen i Agderposten tok han kontakt med Spesialenheten for å be om at saken ble etterforsket.

— Jeg ba (Spesialenheten for politisaker, journ. anm.) spesielt om å få avklart dette raskt. Det er en belastning både for oss og den det gjelder å ha noe sånt hengende over seg, sa Hareide til fvn.no.