GRIMSTAD: På hjemmebane i Grimstad leverte «Green Machine» en imponerende syvendeplass i konkurranse med 39 andre lag fra hele Skandinavia.

— Vi er kjempefornøyde og hadde ikke trodd at vi skulle gå videre fra de innledende rundene en gang, sier Lars Gunnar Olsen, kontaktlærer for laget fra Gjerstad.

Den skandinaviske finalen i «First Lego League» gikk lørdag av stabelen på UiAs Campus i Grimstad.

Teknologiturnering

Arrangementet er en teknologiturnering for barn og unge i alderen 10-16 år og 40 lag fra Norge, Danmark, Sverige, Finland og Færøyene hadde rigget seg til i Grimstad.

— Målet er å øke rekrutteringen til naturvitenskap og realfag, hvor det har vært sviktende interesse tidligere, sier Theresa Hansen, prosjektleder for arrangementet. Flere hundre frivillige har stått på for å få arrangementet i havn.

Lagene gjennomførte en forskningsoppgave, teknologioppgave og en markedsføringsoppgave for å komme til finalen. De skulle også løse robotoppdrag med en egenlaget robot.

— Årets tema var medisinsk bioteknologi, så oppgavene de skulle løse med robotene var alle linket til det, forteller presseansvarlig, Tom Kristian Venger.

(Les mer under bildet)

FOTO: TOR ERIK SCHRØDER Foto: Tor Erik Schrøder

Robotkonkurranse

Med roboten skulle lagene prøve å løse oppgaver som «beinbrudd», «hjertelapp», «pacemaker» og mange andre ved hjelp av sin egenbygde Legorobot. Det gjaldt å prøve å gjøre så mange oppgaver som mulig innenfor to og et halvt minutt. De fikk så poeng etter hvor mange oppgaver de hadde fullført.

Etter tre innledende runder skulle de åtte lagene som hadde høyest poengscore på sin beste runde gå videre til en kvartfinale.

Dette klarte altså «Green Machine» fra Gjerstad. De hadde kvalifisert seg igjennom en regional finale i høst sammen med et andre lokale laget fra Agder, «Team Mulle Mekk» fra Søgne var derimot dessverre mer uheldig med robotkjøringen.

— Vi slet med flere sensorer på roboten så det gikk ikke så bra, men vi har lært mye gøy, forteller de fra sin stand, rett før de skulle presentere sin forskning.

Helnorsk finale

Laget som vant robot-konkurransen var «Lego Warriors» fra Bergen, de vant finalen mot «Team K-tech» fra Kongsberg. Laget fra Bergen var også sterkest sammenlagt innenfor de andre feltene og ble dermed kronet som skandinavisk mester.

«First Lego league» har blitt arrangert siden år 2000. Det er første gang en sørlandsby står som arrangør av den skandinaviske finalen, mens den regionale finalen arrangeres for fjerde gang i Grimstad.