KRISTIANSAND: Statens vegvesen har fått mer problemer på den gamle Varoddbroa.

Veivesenet fryktet tidlig mandag nok en ettermiddag med kaos og kø på E 18 østover fra Kristiansand.

— Vi frykter kø, men vi gjør alt vi kan for at det ikke skal skje. Det er veldig beklagelig hvis vi får en ny dag med kø, sa avdelingsdirektør Johan Mjaaland i Statens vegvesen region sør, til fvn.no tidlig mandag ettermiddag.

Ved 16.30-tiden gled derimot trafikken som normalt på stedet.

— Det ser ut til at vi har unngått de største problemene. Nå skal vi få gjort en skikkelig reparasjonsjobb i natt, sier Mjaaland til fvn.no ved 16.30-tiden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Var avsluttet

I formiddag opplyste Mjaaland til fvn.no at arbeidet på gamle Varoddbroa var avsluttet, og veivesenet lovet ro på E 18. Kort tid etter fikk han kontrabeskjeden.

— Asfalten sprekker opp igjen. Vi er bekymret, sier Mjaaland.

Problemet er en spesiell asfalt som brukes i overgangen mellom en stålfuge og vanlig asfalt.

— Siste del inn mot selve fuga gir etter og sprekker opp på grunn av belastningen. Dette ble reparert natt til lørdag, men klokken 10.30 i dag fikk jeg vite at asfalten var i ferd med å løsne. Vi må lappe dette sammen med asfalt for at det skal holde noen timer, sier Mjaaland, som tror regnværet de siste dagene har noe av skylden for at asfalten ikke holder.

I 13.30-tiden var mannskap fra entreprenøren Risa, Agder Asfalt og Statens vegvesen på broa for å reparere asfalten. Køen stod da til toppen av Narviksbakken. Ved 14-tiden var den midlertidige lappingen avsluttet og trafikken gikk deretter pent. Køene forsvant også.

Ny jobb til natten

Statens vegvesen har inntil videre satt ned hastigheten over broa til 50 kilometer i timen.

— Vi har nå reparert broen midlertidig. Det ser greit ut foreløpig. Trafikken vil gå i 50 kilometer i timen over broa, og vi vil sette i gang med det videre arbeidet i natt, sa avdelingsdirektøren til fvn.no klokken 15. (Artikkelen fortsetter under bildet)

SPREKKER: Statens vegvesen oppdaget mandag at asfalten som ble lagt på Varoddbroa i helgen, ikke tåler belastningen. Mandag ettermiddag ble hastigheten over broa satt ned til 50 kilometer i timen. (Foto: Vegard Nekstad) Foto: Vegard Nekstad

Mjaaland håper lappingen vil holde gjennom rushtrafikken.

— Vi har reparert midlertidig først, så får vi reparere ordentlig i løpet av noen netter, sier avdelingsdirektøren.

- Er du lei nå?

— Ja, virkelig. Det kan du være sikker på. Dette er veldig beklagelig. Jeg kjørte over broa flere ganger i går, og da så alt fint ut, sier han.

Skarp asfaltkant

I drøye seks uker har den gamle Varoddbroa på E 18 vært stengt nattestid, mens Statens vegvesen har skiftet ut fugene mellom delene av broa.

I anleggsfasen har veivesenet benyttet flyttbare humper over fugene, som de har tatt bort under arbeidet nattestid og lagt på igjen på morgenen. Dette har ifølge Mjaaland fungert bra.

Sjekk våre nettkamera fra veiene i Kristiansand her

Trøbbelet startet imidlertid da Statens vegvesen skulle gjøre siste del av arbeidet på broa før helgen.

Den gamle asfalten måtte freses bort for å legge på ny, noe som gjorde at bilførere måtte kjøre i gangfart over en skarp asfaltkant som gikk på tvers av veien. På grunn av kraftig regnvær tok asfaltarbeidet tid, noe som igjen førte til køkaos både torsdag og fredag.

På det verste stod køen i østlig retning fra Varoddbroa til Hannevika, om lag sju kilometer unna.