KRISTIANSAND: — Cruise er et kjempepotensiale for Sørlandet, sier Christian Berthelsen i kristiansandsbyrået Team Works.

Byrået hans har håndtert arrangementer og tilrettelagt for events og opplevelser på Sørlandet i flere år.

I dag er det i hovedsak to store agenter, European Cruise Service og Nordic Cruises som koordinerer cruisetrafikk og tilrettelegger opplevelser for utenlandske cruiseturister som kommer til Norge.

Nå er cruisetrafikken til Kristiansand er i kraftig økning, og Berthelsen synes det er underlig at et kontor i Bergen eller Oslo skal bestemme hva som er severdig på Sørlandet.

— Nå er det på tide å ta styringa selv. Vi kan utmerket godt selv selge utflukter og opplevelser direkte til cruise- og yachtrederne, sier Berthelsen.

FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN

— Nok er nok

Berthelsen synes det er rimelig at det er sørlendinger som styrer det Sørlandet skal ha å tilby de som besøker byen.

- Vi er i ferd med å bygge et nettverk med lokale aktører, og er klare for å ruste kraftig opp tilbudet til turistene.

Det finnes i dag bare en håndfull organiserte utflukter som tilbys cruiseturistene, og i all hovedsak er det bussturer ut av selve byen.

Nå planlegger han å tilby 40-50 nye events, som skal markedsføres til de store cruiserederiene.

— Vi vil lage spennende og spektakulære opplevelser, både i sentrum, på Odderøya og i skjærgården, sier Berthelsen. Han håper næringsliv og andre aktører ser nytten i å inngå i et større nettverk for å imøtekomme et sekssifret antall turister i året.

— Cruiseturister og yachtredere er en kjøpesterk gruppe, og de ønsker kvalitet over opplevelsene. Jeg har også tro på at dette prosjektet vil ha en sterk effekt langt utover turistopplevelsene, sier Berthelsen.

Vil ha 50 cruiseskip i året

I 2011 kommer det gigantiske leilghetsskipet "The World" tilbake til byen, denne gangen fullastet med turister.

Kristiansand havn har også ambisjoner om å tiltrekke seg vesentlig flere cruiseanløp i året.

For et par år siden var antallet 16-17, i år er tallet 27 anløp. Til sammenligning har Stavanger 23. - Havnas ambisjonen er 50 anløp i året, innen en tre-fireårsperiode, sier driftssjef i Kristiansand havn, Thomas Granfeldt.

Han ønsker å bidra inn i Berthelsens planer.

— Dette vil vi legge penger i, vi danser selvsagt med det mest spennende eventbyrået, sier Granfeldt.