OSLO: Bistandsadvokat Kari Høgevold har på vegne av sin klient Jannicke Attard krevd erstatning på opp til 250.000 kroner. Attard er moren til Byron, som ble funnet død på Lund i 2004. Attards kjæreste ble i forrige uke frifunnet i Borgarting lagmannsrett for legemsbeskadigelse med døden til følge på Byron.

I dag ble det kjent for partene at lagmannsretten har bestemt at anken om oppreisningskravet forkastes.

— Jeg synes det var overraskende. For det første er han dømt to ganger tidligere, selv om han er frifunnet nå. For det andre synes jeg det er tragisk for etterlatte og en svekkelse for etterlattes rettigheter i lignende type saker, sier Kari Høgevold.

I dommen fra Borgating lagmannsrett står det følgende om erstatningskravet: «Rafael Michelet er av lagretten frifunnet for kravet om straff. For likevel å kunne dømmes til å betale erstatning eller oppreisning til den etterlatte etter skadeserstatningslovens regler, kreves det at det foreligger en klar sannsynlighetsovervekt for at han har påført Byron de skadene som førte til at han døde. (…) Lagmannsretten kan, på grunnlag av bevisførselen under saken, ikke se at det er godtgjort at det foreligger noen klar overvekt av sannsynlighet for at det er Rafael Michelet som har påført Byron skade. Det er da ikke grunnlag for å dømme ham til å betale oppreisning til Jannicke Attard. Rafael Michelet må etter dette frifinnes også for kravet om oppreisning.»

Kari Høgevold sier de ikke har bestemt om de kommer til å gå videre med erstatningskravet, og i så fall i hvilke instanser.

— Vi får se om hun (Jannicke Attard) orker å gjøre så mye mer eller om vi må gå andre veier. Hennes tillit til rettssystemet er kraftig svekket, sier Høgevold, som nevner Kontoret for voldsoffererstatning som en mulighet.

Advokaten har i dag snakket med sin klient, som er tilbake på Malta, der hun bor hos foreldrene sine sammen med datteren.

— Hun synes det er uforståelig og tar det svært tungt, sier hun.