OSLO: Johansen har vært etterlyst gjennom Interpol siden 2003, og har siden oppholdt seg i Montenegro, melder VG Nett.

– I natt ble han utlevert til Kosovo. Der vil han bli fremstilt for varetektsfengsling fredag, sier Karin Limdal, talsperson i EUs politi— og rettsdelegasjon i Kosovo, til VG Nett.

46-åringen er siktet for bedrageri av 300.000 euro, som tilsvarer rundt 2,7 millioner kroner. Bedrageriet skal ha skjedd gjennom selskapet Norway Invest.

Han har i praksis vært i husarrest i Montenegro de siste seks årene, siden han risikerte å bli pågrepet dersom han forlot landet.

Sto fram

I forrige uke sto Johansen fram med navn og bilde i NRK, da han kom med krass kritikk av norske myndigheter.

Norsk UD bekrefter overfor VG Nett at nordmannen er utlevert, og at de møtte ham da han kom til Pristina natt til torsdag.

– Ambassaden ble umiddelbart kontaktet. De har vært i løpende kontakt med myndighetene i Kosovo. Ambassadøren tok kontakt med Johansen så fort han kom til Kosovo. Vi vil også være til stede ved fengslingsmøtet i morgen, sier Marte Lerberg Kopstad ved pressevakten til UD til VG Nett.

Johansens selskap gjorde i 2003 en avtale med det statlige post- og televesenet om utbygging av et nødnett i det krigsherjede landet. FN hevder de ikke fikk noe telefonsamband, mens Johansen hevder han ble lurt av FN.

Kosovo uaktuelt

Firmaet sendte en faktura på 300.000 euro til post- og televesenet. Det er denne fakturaen som har blitt det store temaet i rettsprosessen i Kosovo, ifølge Finansavisen.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har uttalt at han ikke vil ikke legge press på FN eller Interpol for å hjelpe Johansen.

Johansen sa til NRK i fjor høst at det var uaktuelt å la seg utlevere til politiet i Kosovo, fordi saken hans ikke vil få en rettferdig behandling.

– Forberedende dommer i saken min er den samme som er aktor og den samme som er klageinstans – så justissystemet der fungerer ikke overhodet. Så Kosovo er helt uaktuelt for meg, sa Johansen.