KRISTIANSAND: — De ansatte kan bruke det de selv måtte ønske, og som de føler seg komfortable i. Både korte shortser og topper med utringning er lov, sier Diana Trydahl, daglig leder på Veromoda i kvadraturen.

Fritt fram

Den eneste klesregelen er at de ansatte må ha på seg klær som selges i butikken.

— Er det virkelig helt greit med korte shortser og topper med dyp utringning?

— Ja. De klærne vi selger, er klær som følger moten. I sommer er det svært populært med korte shortser og skjørt, hvor man viser mest mulig ben. Siden vi selger det i butikken, kan de ansatte bruke det på jobb, sier Trydahl.

Pent, men praktisk

Meglerne hos ABCenter har heller ingen strenge kleskoder.

– Vi har ingen dress og slipstvang. Vi er opptatt av at våre ansatte skal ha en lett, ledig og uformell klesstil, sier Mariann Thomassen, daglig leder for fritidsavdelingen ved ABCenter.

Flere av meglerne bruker en ordentlig skjorte og bukse, eller skjørt og kjole. De som jobber med fritidsboliger, kler seg etter det.

— Jeg er mye på fjellet og rundt forbi, og da er det ikke veldig praktisk med penkjole, sier Thomassen.

— Har det hendt at ansatte har kledd seg upassende?

— Vi har hatt noen jenter som har kommet med veldig korte skjørt. Det er ikke så passende, og vi er opptatt av at klærne våre ikke skal vekke oppsikt eller støte kunder, sier Thomassen.

Fullt uniformert

I SAS-uniform fra topp til tå, er retningslinjene for hva de ansatte skal ha på seg strenge. Det er ikke lov å bruke noe private klær, heller ikke privat slipsnål. Å løfte på slipset nytter heller ikke i sommervarmen.

For flykaptein Björn Lundström kan kaste jakka om det er varmt.

— Jeg og styrmannen må alltid være likt kledd. Tar jeg av meg jakka, tar han av seg jakka. Det er godt å lette litt på uniformen i dette varme sommerværet, sier han.

Også de ansatte på Fædrelandsvennen plikter å kle seg ordentlig da man presenterer bedriften og ikke en selv når en er på jobb. Reglene ble opprettet i forbindelse med at en av de ansatte kom på jobb i et upassende antrekk.