UNGARN: — Det er stort sprik mellom opptjent lønn og innbetalt lønn i banken. Penger er borte, sier Attila Gyõrik, som Fædrelandsvennen nylig traff i Ungarn.

- Vi fikk ikke lønn

- Vi skal til bunns i saken

- De våget ikke å snakke med oss

Mange ungarere er oppgitt over at jobben i Norge ikke ble som forventet. Kontraktsfestet timelønn var kr. 132,50, men de satt igjen med 60-70 kroner. All lønn kom som delutbetalinger.

  • Jeg orket ikke mer av lønnsrotet og sa opp, sier Gyõrik.

  • Vi ble truet med sparken om vi ikke kvitterte for forskudd. Pengene fikk vi aldri, men vi skrev under fordi vi tross alt tjente bedre i Norge enn i Ungarn uansett, sier László Takács, som også har gitt seg.

De ungarske anleggsarbeiderne er ansatt i bemanningsfirma Degus Bau, som igjen leier ungarerne ut til det tyske entreprenørselskapet Reinhold Meister. Fædrelandsvennen har forsøkt å få Degus-sjef Jörg Wursach til å kommentere påstandene om lønnsrot og truslene om å signere på forskudd som ikke ble utbetalt.

  • Jeg vil ikke kommentere noen av deres spørsmål, sier Degus Bau-sjef Jörg Wursach.

Tull

Dagen før hadde Wursach besøk av internrevisjonen i Statens vegvesen, som hadde en rekke kritiske spørsmål.

— Degus Bau opplyser at ungarerne har fått utbetalt kontanter i Norge. Derfor har de fått mindre i banken, sier stabsdirektør Leif O. Hauge i internrevisjonen.

— For noe tull. Vi har ikke fått kontanter eller forskudd. Jeg er villig til å møte i en norsk rettssal for å fortelle hvordan vi er blitt behandlet, sier Weimert.

Forskuddene skal være utbetalt i ungarske forrint, som ikke kan brukes og veksles i Norge.

Løgnere

Også László Takács er oppgitt over at Degus nå stempler dem som løgnere.

  • Jeg kommer også gjerne til Norge for å snakke med norske myndigheter, eller på riksdekkende fjernsyn om nødvendig. Vi snakker ikke tull, sier Takács.

Fædrelandsvennen tok i går ny kontakt med en rekke tidligere ungarske E 18 arbeidere som vi traff i Budapest for snaue to uker siden. Alle slår hardt tilbake mot Degus Bau, som prøver å fremstille dem som løgnere.

Opprør

De samme ungarerne traff også internrevisjonen i Budapest. Alle hadde et stort håp om å få pengene Degus Bau skylder dem.

I følge stabsdirektør Leif O. Hauge skal ikke Degus Bau ha lagt fingrene i mellom for å beskrive sine tidligere ansatte, som nå har gjort opprør.

  • Vi har bedt om en del dokumentasjon. Den kom ikke som avtalt, men de har lovet å sende den til Oslo. Vi vil gå grundig gjennom saken, sier Hauge.

Det internrevisjonen venter på er bekreftelser på at ungarere som har sluttet har fått sluttoppgjør, feriepenger og at sykmeldte har fått sykepenger.

Svart

— Jeg sluttet etter eget ønske på E 18 anlegget i juni og venter fortsatt på sluttoppgjør og feriepenger. Jeg har heller ikke fått den lønnen jeg ble lovet, sier Andras Tóth.

Fædrelandsvennen sitter på omfattende dokumentasjon fra ungarere som har arbeidet og fortsatt arbeider er på motorveianlegget. Alle forteller de samme historiene. Lønnsrot, manglende skattekort og lønnslipper og trusler om sparken er gjennomgangstema.

  • Jobbet vi svart i Norge? Jeg fikk aldri skattekort eller lønnslipper og jeg ble også truet til å signere kontantforskudd uten å få penger, sier en av dem som fortsatt jobber på E 18 anlegget.

  • Hvorfor har ikke norske myndigheter tatt kontakt med oss før, sier en annen ungarer, som føler seg isolert.

  • Vi har fått beskjed om å gå alene til rommet etter å ha spist. Vi skal jobbe, spise og sove, sier László Gyõrik, som mener han ble usaklig oppsagt av Degus.

  • Ute på anlegget måtte vi sitte i maskinen og spise. Vi gikk på do i skogen. Vi hadde verken spisebrakke eller do, forteller lastebilsjåfør Weimert Rezsó, som nå er sykmeldt.

Språkvansker

De ungarske arbeiderne forteller om store språkproblemer og isolasjon i Norge. Ingen av dem fikk norskopplæring. Flere sier de fikk beskjed om å ikke ha kontakt med nordmenn. De ble nektet å ha besøk på brakka.

I lengre tid har Fædrelandsvennen jobbet mot det ungarske miljøet. Tidligere våget ingen å si noe, men i januar løsnet det.

Staute

Flere staute maskinførere og lastebilsjåfører har møtt Fædrelandsvennen på sene kvelds- og nattetimer for å fortelle sine historier. De kom i mørket for å be om hjelp og informasjon og har beviser som kan bekrefte deres historier.

Men ungarerne var livredde for å bli oppdaget. De fryktet enkelte Degus-ansatte ville sladre om kontakten med avisen. Derfor gikk de ut av bilen og trasket flere hundre meter til nedlagte Nordlandia hotell, hvor de bor.

I flere artikler de neste dagene forteller vi ungarernes egne historier, i kampen for rettferdighet og jobben som ikke ble det eventyret de forventet.

Fædrelandsvennen har besøkt dem hjemme i Ungarn og på «brakka» i Grimstad. Vi kan fortelle om en tøff arbeidsturnus og en enda tøffere arbeidsvei på 2000 kilometer i buss.