KRISTIANSAND: — Nesten alle barn pusser tennene sine feil, sier Hans Gülker.

Han er tannlege ved Randesund tannhelsetjeneste, og har siden han begynte ved klinikken i 2002, jobbet systematisk med å bedre barns tannpussvaner.

Tannhelsestatistikk fra datajournaler Gülker har samlet fra 2002 til 2006 viser at barn i Randesund har mye færre hull i tennene enn hva som er tilfelle for resten av byen. Tallene viser at bare 13 prosent av 5-åringene i Randesund har hatt hull i tennene, sammenliknet med Kristiansand for øvrig hvor tallet er 39 prosent.

Systematisk tannpuss.

Forskjellene henger ikke sammen med at Martin Theodorsen og barn fra Randesund ikke spiser godteri. Hemmeligheten ligger i systematisk og god tannpuss over tid.

— Trikset er å være slapp i kjeven, og styre den fra side til side. Munnen skal ikke åpnes mer enn en centimeter, og det handler om å komme til på de vanskelige stedene, sier Gülker som gjerne sammenlikner tannpussen med å støvsuge.

— Menn har ofte en tendens til å støvsuge rundt tingene i stua, mens kvinnene løfter opp og støvsuger overalt. Gjør man ikke tingene grundig nok, samme om det er støvsuging eller tannpuss, må de etter hvert byttes ut, sier han.

Økt fokus på riktig tannpuss gir resultater sier Gülker som nå håper på ny oppmerksomhet rundt viktigheten av riktig tannpuss.

Null hull

For Martin gikk tannlegebesøket tirsdag særdeles bra. Heller ikke denne gangen var det hull.

— Jeg bruker tannkrem, og pusser tennene to ganger om dagen, forteller seksåringen som glad og fornøyd kunne spasere ut av tannlegekontoret velvitende om at tannpussen blir gjort grundig nok.

Også fylkestannlege Per Kvinlaug har bemerket seg de gode resultatene blant barna i Randesund. Han er imponert, og ikke det minste i tvil om at tallene stemmer.- Alle slike tall rapporteres inn sentralt, så vi har sett på tallene, og kan bekrefte at de stemmer, sier Kvinlaug.

Han er i likhet med Gülker overbevist om at det store fokuset på tannpuss har vært avgjørende for de gode tallene.

— Tannpuss er helt klart en viktig del, likevel er det ikke en fasit og en metodikk som er den eneste riktige. Vi er også opptatt av at andre årsaker som trolig spiller inn, sier Kvinlaug, og ramser opp blant annet:

Stabil bemanning

Sosioøkonomiske forskjeller.

À jour innkalling

PS! Randesund er for øvrig den eneste bydelen som er à jour med å kalle inn de unge pasientene hver attende måned.

Spent på fortsettelsen

Den offentlige tannhelsetjenesten i Vest-Agder har nå satt økt fokus på helsefremmende og forebyggende arbeid. En egen tannpleier leder dette arbeidet hvor individuell veiledning i tannpuss skal være en naturlig del ved et hvert tannlege eller tannpleierbesøk.

— Jeg som fylkestannlege tror vi har noe å lære, så vi ønsker å se på tiltakene som er gjort der, og se om noe kan overføres til andre klinikker.

Kvinlaug sier til Fædrelandsvennen at det blir spennende å følge femåringene, og deres tannhelse videre.

— Jeg er spent på om tallene slår til for 12-åringene og 18-åringene også. Det er jo litt tidlig og si noe om enda, sier han.