KRISTIANSAND: Det fikk Kildens styre orientering om i går. Prosjektledelsen håper dermed å få inn et anbud som ligger vesentlig under de 614 millionene kronene det forrige lød på.

Danske Pihl, som nå bygger E 18 mellom Grimstad og Kristiansand, og norske AF Skandinavia blir med i den videre prosessen. I tillegg skal Brødrene Reme/Kruse Smith levere et nytt prisforslag.

Da anbudsfristen for hovedentreprisen gikk ut i januar, hadde bare Brødrene Reme/Kruse Smith meldt seg, og det til en pris som overskred budsjettet kraftig. Nå har prosjektledelsen fått to nye deltakere med på laget.

Sommeren

De tre konkurrentene får frist til 15. juli, og styret regner med å utpeke vinneren rett over sommerferien.

— De to nye vil først få tilsendt det opprinnelige konkurransegrunnlaget for å bli satt inn i prosjektet. 28. april vil det reviderte, forenklete grunnlaget bli sendt ut, opplyste prosjektleder Per Egil Steen til styret som var samlet på Lasaretthøyden i går ettermiddag.

I tillegg må alle tre legge inn pris på plan B, det vil si et bygg der bølgeveggen er fjernet og erstattet av en flat firkantfasade.

Arkitekt Erik Sandsmark presenterte i går «Legoklossen» litt mer gjennomarbeidet enn på forrige styremøte, men klappsalvene uteble:

— Men det gir jo vesentlig flere alternativer. Dersom vi ikke vil ha det, kan jo et supermarked flytte inn, kommenterte styreleder Stein Hannevik, som var i godt humør etter den oppløftende nyheten om ny anbudskonkurranse.

Restauranten

Langt mer detaljert gikk arkitekt Sandsmark, som er disiplinleder for arkitektgruppen ved Kilden, gjennom innsparingsforslagene på den opprinnelige modellen.

Både sideveggene i sikk-sakk-mønster, glassfasaden, innvendige paneler, dører og rekkverk er lagt under lupen. Det samme er konstruksjonsdetaljer i bølgeveggen, og restauranten på toppen er simpelthen borte.

Det siste fikk Harald Sødal til å uttrykke en viss bekymring:

— Vi har sett for oss at det vil komme en restaurant om noen år, og at det da bare er «å skru 'an opp», sa han.

Prosjektleder Steens munnviker dirret svakt ved denne byggebeskrivelsen, men styret bestemte at det måtte legges til rette for at et slikt spisested kan realiseres når det finnes økonomi for det.

Hvor mye man antar å spare på justeringene, ble av konkurransehensyn bare drøftet på den lukkede delen av styremøtet der pressen ikke fikk være til stede.

OPTIMISTISK ARKITEKT

— Nå er det kommet ny optimisme inn i prosjektet, og jeg har tro på at det skal lykkes.

Det sier arkitekt Juho Grönholm, som på vegne av finske ALA arkitekter deltok på styremøtet i går. Han ønsker ikke å utbrodere hva han mener om «legokloss»-modellen, men håper at Kilden nå kan realiseres med bølgevegg.

En rekke modifiseringer er lagt inn, men Grönholm mener det til syvende og sist kanskje bare er arkitekter og byggekyndige som vil legge merke til dem.

— For oss er det smertefullt, men for publikum tror jeg det spiller liten rolle, sier han.

— Forprosjektet vi leverte var heller ikke komplett, og med mer tid på oss har vi nå funnet detaljløsninger som kan gjøre det hele litt billigere, sier han.

Grönholm mener ethvert byggeprosjekt inneholder kompromisser:

— Det finnes ingen lette prosjekter i hele verden, sier han.

ÅPNER I 2012

Den planlagte åpningen av Kilden er utsatt til 2012. Da anbudet ble forkastet i vinter, ble det klart at Kilden-prosessen ble utsatt minst fire måneder. Til da hadde åpningen vært fastsatt til november 2011, men denne datoen må forskyves:

— Med hvor mange måneder vet vi ikke nøyaktig i dag, sier styreleder Stein Hannevik til Fædrelandsvennen.

— Nå er vi veldig glade for at prosessen med å få reell konkurranse på byggingen har lyktes. At vi må justere noe på ferdigstillelsen spiller mindre rolle, og vi håper nå på et byggemarked som nå ikke er like hett som for et halvt år siden, sier han.

— Men får vi en «legokloss» på Silokaia?

— Jeg tror ikke det. Jeg skal ikke forskuttere noen beslutninger, men bølgeveggen er en viktig signatur og gir oss kvaliteter vi har behov for i Kristiansand også.