FLEKKEFJORD Siragrunnen, som ligger vest av Hidra på begge sider av fylkesgrensen mellom Vest-Agder og Rogaland, kan bli et tungt satsingsområde for vindkraft.— Vi ønsker å bygge ut et 35 kvadratkilometer stort område i sjøen utenfor Åna Sira, sier daglig leder i utbyggerselskapet Siragrunnen AS, Harald Dirdal. 70 mill. per MØLLE.

Prosjektet er meldt inn til NVE, men en årelang byråkratisk saksgang må gjøres unna før det eventuelt kan bygges møller i sjøen på fylkesgrensa mellom Vest-Agder og Rogaland.Området på 35 kvadratkilometer ligger med 20 prosent av arealet i Flekkefjord kommune og resten i Sokndal.Det planlegges å bygge mellom 25 og 67 vindmøller. Antallet avhenger av hvilken størrelse på møllene som velges. Blir det et lavt antall kan møllene bli så høye som 140 meter i tillegg til møllebladene på 70 meter.Vindmøllene vil gi strømproduksjon nok til å forsyne cirka 40.000 husstander. (cirka 790 GWh)Hver mølle kan få en pris på inntil 70 millioner kroner.Prislappen totalt vil bli på mellom tre og fire milliarder kroner.- I et vindkraftperspektiv er Siragrunnen et av Norges beste prosjekter, mener Harald Dirdal. Årsaken skal ifølge Dirdal være meget gunstige vindforhold, gunstige havdybder og grunnforhold. Dessuten er det et regionalt underskudd på kraft.I tillegg er det kort distanse til det eksisterende strømnettet på land. Her er det bare cirka fire kilometer inn til Åna Sira. Kirkehamn på Hidra vil få vindmøllene cirka åtte kilometer fra bebyggelsen, og i det fjerne vil de også kunne ses fra Jølle på Lista. ETTERSPURT.

Dirdal som leder det private utbyggingsselskapet mener vindkraft har fremtiden foran seg. Vannkraft vil få økt etterspørsel i Europa, og dermed stiger dagens strømpris her hjemme. Da mener han vindkraft vil bli etterspurt, og dessuten er det den eneste fornybare energien som kan bygges ut i stort antall i Norge.- Bygger vi ut Siragrunnen vil det knapt bli hundre husstander som kan se møllene. Selv om vindmøllene blir høye, vil de ikke virke så store på sjøen, all den tid det ikke er andre referansepunkter der, mener Dirdal. VIKTIG FISKEPLASS.

Hvis det bygges vindmøller på Siragrunnen, det rike matfatet vest av Hidra, kommer fiskerne til å kreve en erstatning i 100-millioners klassen. Det har allerede Fiskarlaget Vest varslet. Yrkesgruppen har lenge rast mot prosjektet fordi de mener Siragrunnen er den eneste gode kystnære fiskeplassen mellom Lista og Kvitsøy. Her fanges makrell, torsk, hummer og reker.Siragrunnen AS har engasjert Multiconsult til å utrede følgene for fiskeriene, og for livet i havet for øvrig. Utbyggerne ønsker å finne tiltak som kan dempe skadene mest mulig.De private utbyggerne bak Siragrunnen AS har drevet med vindkraft siden 1995. Selskapet har utviklet Havøygavlen i Finnmark, Andmyran Vindpark på Andøya og Havsulprosjektene i Møre og Romsdal.Tekst: Roar Greipslandroar.greipsland@fvn.no - 90 87 07 08