KRISTIANSAND: Overlege Petter Quist-Paulsen har skrevet avhandling om effektene av et røykeavvenningsprogram ved Sørlandet sykehus, skriver Tidsskrift for Den norske lægeforening.

— Et enkelt røykeavvenningsprogram som tilbys pasienter med hjertesykdom, redder liv. Tiltaket har en svært lav kostnad per sparte leveår og bør bli rutine ved alle hjerteavdelinger, er konklusjonen i avhandlingen.

250 røykere som var lagt inn på sykehuset i Kristiansand som følge av koronarsykdom (hjertesykdom) deltok i Quist-Paulsens studie. 125 av dem fikk vanlig behandling, mens resten fikk hjelp til å slutte å røyke. Sistnevnte gruppe ble informert om helseskadene ved røyking og hvor stor risikoen var for å dø hvis de fortsatte å røyke. Disse ble også oppringt jevnlig og spurt om hvordan det gikk.

Resultatet var at 57 prosent av dem som fikk røykeavvenningshjelp hadde sluttet å røyke etter ett år. Blant dem som ikke fikk avvenningshjelp, hadde 37 prosent sluttet.

— Til tross for at dødeligheten fem år etter hjerteinfarkt reduseres med 50 prosent dersom pasienten slutter å røyke, er det bare én av tre som slutter. Det har vært overraskende lite fokus på dette både i klinisk praksis og litteraturen, sier Quist-Paulsen, som mener tilsvarende avvenningsprogram bør bli vanlig ved flere hjerteavdelinger.