KRISTIANSAND: I går kveld bestemte Høyres gruppe seg for si blankt nei til noe skjenkekompromiss med koalisjonspartner Ap.

– Helt greit for meg. Jeg er selvsagt for Høyres primære politikk. Misforståelser på grunn av mine utsagn i forrige uke har skapt situasjonen. Nå er alt ryddet opp i, sa ordfører Per Sigurd Sørensen etterpå.

– Vi snakket ut på gruppemøtet – og er mer sammensveiset enn noen gang i partiet, sier ordfører Sørensen, som ikke føler seg irettesatt, men mer mener at partiet har talt klart.

Partifelle Hans Otto Lund har denne kommentaren.

– Jeg vil ikke kalle dette en ripe i lakken for ordføreren, men en nyttig påminnelse både for ham og oss andre om at vi ikke må gi opp egen politikk så lett. Vi må våge å stå for vårt eget, da får vi mer gjennom.

Høyres Espen Saga, som startet opprøret, var glad i går kveld. Han er glad for at Høyre ikke ble et haleheng til Ap, men våget å stå fast på egen politikk.

Stortingsrepresentant Peter S. Gitmark sier han er glad for at misforståelsen om kompromissviljen fra forrige uke er ryddet av veien og at Høyre nå fører høyre-politikk i en viktig symbolsak.

– Jeg gjorde en tabbe da jeg analyserte situasjonen i forrige uke, medgir ordfører Sørensen.

– Jeg sa at Aps forslag var det eneste som ville få flertall og vurderte om vi skulle støtte subsidiært. Jeg ser at dette kunne gi inntrykk av at jeg ville ha et slikt kompromiss.

Han kom med analysen fordi han så at de fleste partiene vil stramme inn på skjenketiden. Men han glemte noe viktig. Både å minne om Høyres politikk, og:

– Ja, jeg så ikke at Ap kunne lide nederlag på ølsalg i butikk. Nå gjør de det, og Høyre får sitt syn gjennom, uttaler ordføreren, som legger til at skjenking til kl. 02 ikke blir noen tragedie for byen det heller.

– Høyre går for kl. 03, men jeg ser at kl. 02 er levelig. Også bransjen godtar det, sier ordføreren, som også medgir at han er en høyremann som ikke er så opptatt av skjenketider som mange andre i partiet. Allerede før valget varslet ordføreren at han ikke syntes skjenking til kl. 02 er så dramatisk.

– Det mener jeg fortsatt, men selvsagt skal jeg fronte Høyres primære politikk.

I morgen er det formannskap. Der vil partiene trolig markere mange ulike syn på skjenkepolitikk.

Dette vedtas

Neste onsdag, 12. mars, står skjenkeslaget i bystyret.

I og med at Høyre heller stemmer for egen politikk, enn inngå i noe subsidiært samarbeid med Ap, er utfallet gitt.

Skjenketiden blir strammet inn fra kl. 03 til kl. 02. Dette vedtas med 31 mot 22 stemmer. Høyre, Frp og Demokratene vil ha kl. 03, mens Ap, SV, Sp, MDG, RV, KrF og Pp vil få gjennom kl. 02. Ølsalg i butikk skal holde på til klokka 20.00. Dette vedtas med 29 mot 24 stemmer. Bare Ap, KrF og Pp vil ha klokken 18, de andre vil ha det som nå.