KRISTIANSAND: Sykkeltyverier utgjør i dag 1/3 av hverdagskriminalitet i Norge. Denne gangen stakk Rogaland av med førsteplassen for flest sykkeltyverier. Oslo havnet på en solid andreplass. I løpet av et år blir 60.000 sykler stjålet i Norge, noe som tilsvarer 165 sykler hver dag.

— Dette er snittal over de siste fem årene, opplyser Heidi Tofterå Slettemoen, rådgiver for TrygVesta Norge og Enter Forsikring.

Hver dag sykler 8000 personer til og fra Kristiansand sentrum, ifølge SSB. I 2006 ble 1000 sykler meldt stjålet i hele Agder, men Slettemoen tror tallet kan være større.

Mørketall - Ikke alle stjålne sykler blir registrert, og vi går ut ifra at det er store mørketall. Årsaken til dette er at noen foretrekker å kjøpe ny sykkel, fremfor å melde den stjålet, påpeker Slettemoen til fvn.no.

Utbetaling av erstatningspenger tar også tid, og kan virke noe tungvindt for en person som er avhengig av å bruke sykkel.

— Når sykkelen din er stjålet må du først melde ifra til politiet, deretter kontakte forsikringsselskapet, og så må du melde sykkelen savnet i sykkelregisteret. I tillegg er det lurt å lete litt selv, sier Slettemoen.

Ifølge Slettemoen kan også egenandelen på sykkelen være et lite minus.

— Det koster 2000 kroner, og for noen koster det kanskje mer enn det sykkelen i utgangspunktet koster, forklarer hun.

Vinningskriminalitet

Det finnes to typer sykkeltyverier. En type er "hjem fra fest-tyveri", som er en lettvindt løsning for partyløver som ønsker å komme raskt hjem. Den andre typen er vinningskriminalitet.

— Ni av ti sykkeltyverier er vinningskriminalitet. Vi vet det finnes organiserte bander der folk ønsker å tjene penger på å selge stjålne sykler, forteller Slettemoen.

Det er i løpet av april og mai det blir registrert flest sykkeltyverier.

— Dersom du registrerer sykkelen din i sykkelregisteret, blir den mye lettere å spore den opp, påpeker Slettemoen.

Slik kan du redusere risikoen for at sykkelen din blir stjålet:

  • Lås sykkelen. Helst skal du låse sykkelrammen og bakhjulet inntil en stolpe.

  • Bruk en ekstra lås til forhjulet

  • Parker sykkelen der mange mennesker ferdes

  • Unngå å parkere sykkelen på samme sted hver dag

  • Unngå å parkere sykkelen ute om natten

  • Ta med deg sykkelsetet dersom du kan