I månedsskiftet mellom april og mai i år kjørte de to nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French over grensen fra Uganda til D.R. Kongo. De har retning for regnskogbyen Kisangani på det de selv beskriver som en ferietur i et historisk landskap.

Med seg tilbake skulle de også ha bakgrunnsinfo for å eventuelt starte et event-byrå. Ifølge Moland og French samarbeider de med et engelsk selskap som arrangerer ekstrem-turer for rike mennesker.

Hvordan turen endte er velkjent. Motorsykkelen går i stykker, de leier bil for å komme tilbake til Uganda. Sjåføren blir skutt på veien tilbake, og kongolesiske myndigheter mener at nordmennene står bak drapet.

Når de etter noen dager blir arrestert, er det med id-kort fra det norske Forsvaret og visittkort fra SIG (Special Intervention Group), et sikkerhetsselskap som er startet av Moland i Uganda.

Historien til Moland og French begynner før dette.

Garden

Tjostolv Moland har tjenestegjort i Hæren, han har befalsskole og fenriks grad. I 2007 lot han seg verve til Telemark Bataljon.

Joshua French har militær bakgrunn fra det britiske forsvaret, ifølge et intervju VG har gjort med French' mor. Joshua French har dobbelt statsborgerskap, og kan derfor tjenestegjøre i både Storbritannia og i Norge. Han var i det britiske forsvaret frem til 2006, og arbeidet som vekter etter det. I 2006 søkte han seg til Telemark bataljon, men sluttet året etter, angivelig fordi det ikke var utfordrende nok.

Ifølge kilder i Forsvaret ble begge to bedt om å forlate Forsvaret. De sluttet begge to med noen ukers mellomrom. Aftenposten.no er kjent med at begge to ble bedt om å forlate Forsvaret i 2007, fordi de skal ha rekruttert personell til private sikkerhetsselskaper.

Overfor Aftenposten.no sier Forsvaret at Moland og French ikke har hatt noe engasjement for dem siden 2007. Bekrefter kjennskap

Etter at de forlot Forsvaret har de blant annet vært engasjert med ulike event— og sikkerhetsselskaper i og utenfor Norge.

Aftenposten har vært i kontakt med flere ulike aktører innen «sikkerhetsbransjen», en bransje som spenner fra en utvidet vektertjeneste til internasjonal leiesoldatvirksomhet. Dette er en bransje som Stortinget med den nye vekterloven nå i praksis har forbudt. Flere ulike kilder i bransjen bekrefter kjennskap til Moland og French.

SIG

TV2 hadde for ett års tid siden en dokumentar om sikkerhetsselskapet SIG (Special Intervention Group) der selskapet blir omtalt som en paramilitær gruppe. Her innrømmer daværende leder Torgeir Friksen at de har tilgang til det meste som finnes av våpen. SIG i Norge ble slettet som selskap i 2007, angivelig på grunn av mye oppmerksonhet rundt selskapet

Aftenposten har fra flere ulike kilder bekreftet kontakt mellom Friksen og de fengslede nordmennene.

Kort tid etter at Moland og French ble arrestert i D.R. Kongo avviste Friksen kjennskap til de to fengslede nordmennene. Overfor Aftenposten har imidlertid både Moland og French innrømmet at de samarbeidet med Friksen og SIG. De hevder at de brøt kontakten med SIG, og at de kun vedlikeholdt nettsidene til selskapet.

Afrika

Overfor Aftenposten har Moland fortalt at han de siste årene har arbeidet i ulike deler av Afrika. Han har blant annet vært i Sør-Afrika og i Kenya, i tillegg til Uganda. Det siste året har både Moland og French blant annet jobbet med å sikre skip i Aden-bukten utenfor Somalia, der de er utsatt for piratangrep.

I Uganda har Moland startet selskapet «SIG Uganda», et sikkerhetsselskap han hevder er lovlig registrert og som har alle papirene i orden. Både Moland og Friksen avviser at SIG i Uganda har sammenheng med SIG i Norge.

Har våpen i Uganda

I Uganda har SIG, ifølge Moland og French, lovlig registrerte våpen. Det er ett av disse våpnene som Moland tok med på turen til D.R. Kongo. Angivelig for personlig beskyttelse, mot dyr og banditter. Østlige Kongo er kjent for mange rebellgrupper, deriblant ugandiske LRA (Herrens motstandshær).

Overfor Aftenposten har Moland og French gitt uttrykk for at selskapet i Uganda var Molands selskap som French også var tilknyttet. Men mens Moland mer eller mindre kontinuerlig har arbeidet i Afrika de siste årene, har French samboer og «et sosialt liv» i Norge.

Event-selskap

Ved siden av vakt-oppdrag forsøkte Moland og French å etablere et konsept for å arrangere ekstrem-eventer. I samtale med Aftenposten har de fortalt at de har kontakt med et internasjonalt selskap som blant annet arrangerer kostbare arrangerte turer av typen «Vær James Bond i London», eller vær «Vær Jason Bourne i Algerie».

I D.R. Kongo sonderte de mulighetene for å arrangere ekstrem-turer i naturreservatene i D.R. Kongo.

Militære ID-kort

På sin reise inn til D.R. Kongo tok Moland og French med seg militære ID-kort fra sin tid i det norske Forsvaret, de hadde også visittkort fra SIG, der de opptrer under aliasene Mike Callhan og John Hunt.

De hevder selv at de fullt lovlig kan gå med disse kortene, siden de er innrullert i forsvaret. Dette avviser forsvaret som sier at de burde vært innlevert.

Når de så ble tatt etter drapet på sjåføren, var det med disse id-kortene på seg. Etter noen uker ble også et våpen som skal ha tilhørt Moland funnet i regnskogen. Det var nok til at kongolesiske myndigheter mener at de bedrev militær virksomhet i landet, og stilte dem for den militære domstolen.

Rettssaken mot de to, der de er tiltalt for å ha drept sjåføren, spionert i landet, etablert et kriminelt forbund og ha forsøkt å drepe passasjerene ble avsluttet tirsdag. Retten skal nå ha en ukes pause i påvente av at dommeren og meddommerne bestemmer seg dommen de to skal idømmes.

(Aftenposten / Fædrelandsvennen)