KRISTIANSAND: Hvilket regjeringsalternativ finnes egentlig til den rødgrønne regjeringen? Det forsøkte ordstyrerne å få klarlagt under den direktesendte partilederdebatten på NRK 1. Partilederne hadde satt hverandre stevne på Festningen i Kristiansand sentrum.

Ikke tilgang til tv? Direktesendingen går også på NRKs nettsider.

Venstre har gjort det klinkende klart at det ikke kommer på tale å gå i regjering med Frp. Mellom barken og veden sitter Høyres leder Erna Solberg. Og der satt hun også i kveld.

— Trist med Venstre

Solberg ga under TV2s partilederdebatt tidligere i kveld uttrykk for at det er trist av Venstre ikke vil være med på å sikre at et borgerlig flertall fører til en borgerlig regjering. Det samme synet gjentok hun på festningen:

– En stemme til Høyre er først og fremst en stemme for Høyres politikk og et borgerlig flertall, konkluderte Solberg, og utover det håper hun det skal være mulig å "få til noe" dersom det skulle bli et borgerlig flertall.

- Jeg håper og tror det blir regjeringsskifte. Det er det beste for landet og fremtiden til mine fremtidige barn og barnebarn. Debattinnlegg på fvn.no.

Hva mener du? Si din mening!

Partileder Lars Sponheim bekreftet med glimt i øyet at han ikke har tatt mål av seg til å bli statsminister i en ikke-sosialistisk regjering etter valget. Men utover å ville bytte ut dagens regjering bekreftet NRKs partilederdebatt i Kristiansand mandag kveld inntrykket av at de fire opposisjonspartiene sliter med samarbeidet.

- Enkel løsning

Høyre vil samarbeide med alle på borgerlig side, Venstre og Kristelig Folkeparti vil samarbeide med hverandre, men stenger Frp ute i kulden. Frp-leder Siv Jensen nekter å støtte en borgerlig regjering hun selv ikke deltar i. Og hvem som bli statsminister i en eventuell ikke-sosialistisk regjering, kunne ingen gi noen klare svar på.

– Når jeg hører på dere nå, virker det som den mest realistiske statsministerkandidaten er Jens Stoltenberg, sa programleder Atle Bjurstrøm og ga dermed statsministeren en lissepasning av de sjeldne.

– Det er bare en måte å unngå det rotet der på, og det er å stemme på oss, framholdt Stoltenberg.

Diskutér under:

Tror du på regjeringsskifte etter årets valg?

- Kun for en kortere periode. Så kommer det en mindretallsregjering utgått fra Det norske Arbeiderparti (A). Debattinnlegg på fvn.no.

Hva mener du? Si din mening!