SØGNE: Plutselig og helt uten noe forutgående fysisk angrep fra offeret, løftet den da 17 år gamle jenta en 19 centimeter lang brødkniv og stakk 19-åringen i brystet. Kniven gikk 10 centimeter inn i kroppen og endte i hjertets venstre hovedkammer. Slik beskrives voldsepisoden av retten.

Les også:

*** En hårsbredde fra døden**

*** Jente (17) tilstod knivstikking

POLITISPERRE: Det var her kvinnen ble knivstukket. Dette er en kjelleren til et hus midt i Tangvall sentrum. Foto: Tore-André Baardsen

Lavere straff Nå er den tiltalte søgnejenta dømt til to år og seks måneders fensel for knivstikkingen som like godt kunne endt som drap. Påstanden fra aktor var fire måneder lenger, men retten mente det var for strengt. To år er gjort betinget, det vil si at de kan sones i frihet.Offeret var sikker på at hun skulle dø mens to liter blod pumpet ut av brystet hennes etter knivstikkingen i september i fjor. Bare flaks gjorde at en hjertespesialist var på vakt ved Sørlandet sykehus Kristiansand og kunne foreta en livreddende operasjon før hun omkom av skadene. Fornærmede hadde hjertestans to ganger under operasjonen.

”Skaden var utvilsomt livstruende og ville vært dødelig i løpet av kort tid uten avansert kirurgisk behandling

Fra rettspapirene — Stakk i nødverge

Da tiltalte møtte i retten tidligere i august ba forsvareren hennes om frifinnelse etter nødvergeparagrafen. Den nå 18 år gamle kvinnen hevdet hun ble truet av offeret før hun stakk med brødkniven.

Knivstikkingen skjedde etter at offeret ble angrepet av tiltalte på byen noen timer i forkant. Offeret oppsøkte noen timer senere tiltalte for å spørre henne om hvorfor hun helt umotivert ble angrepet tidligere på kvelden. Tiltalte opplevde situasjonen som truende.

- Lite troverdig

Retten mente imidlertid at tiltaltes forklaring ikke var troverdig, og mente knivstikkingen på ingen måte kunne forsvares. Påstanden om nødverge ble derfor blankt avvist.

Statsadvokat Beate Rullestad-Jansen var aktor i saken. Foto: Tore-André Baardsen

I formildende retning ble det imidlertid vektlagt at voldskvinnen kun var 17 år på gjerningstidspunktet, og at hun var i en presset situasjon da fornærmede dukket opp på døra hennes midt på natta. Store plager I skjerpende retning ble det vektlagt at knivstikket var «svært nær et dødelig utfall», samt at offeret har langvarige psykiske plager som følge av hendelsen. Offeret har også gitt opp flere fremtidsplaner.

Operasjonen har også gitt risiko for arrdannelse på hjertet som kan gi nedsatt pumpekraft og rytmeforstyrrelse.

Den nå 18 år gamle jenta var også tiltalt for å ha røykt hasj noen timer før knivstikkingen. Dette forholdet erkjente tiltalte.