ARENDAL: — Jeg og mannen gikk og la oss. En stund etter hørte jeg at det gikk i trappa opp til tredje etasje. Det kom så et kraftig dunk. Ikke så lenge etter hørte jeg det subbet i trappa. Det var noen som gikk ned til badet. Deretter hørte jeg gråt fra badet, fortalte nabokvinnen i retten.

Den eldre nabokvinnen startet i retten i dag sin forklaring av det som skjedde natt til 14. februar da en 45-åring ble drept i Parkveien i Arendal. Hun omtalte den 25 år gamle drapsmannen som en kjernekar som hun og ektemannen hadde svært god kontakt med. Hun beskrev hvordan de stadig vekk besøkte hverandre i leilighetene i samme hus. Hun fortalte også om felles måltider, og hvordan 25-åringen ble med ekteparet på utflukter.

- Var lei alt maset

Hun fortalte samtidig om en ung mann med store psykiske problemer. Hun fortalte hvordan 25-åringen flere ganger fikk sammenbrudd i hjemmet, og hvordan politiet måtte rykke ut til boligen for å roe ham.

Les også: - Var redd han skulle drepe meg også

Kvinnen fortalte også at avdøde og 25-åringen hadde hatt en stor krangel den natten drapet skjedde.

— Tiltalte sendte en tekstmelding til mannen min. Han spurte om han kunne komme ned til oss for å prate. Han var lei alt maset fra avdøde, og ønsket at 45-åringen skulle gå til sin egen leilighet. Etter en times tid gikk han tilbake til seg selv, men da hørte vi at avdøde gikk inn til 25-åringen igjen, fortalte kvinnen.

Hun og ektemannen gikk så og la seg. Etter en stund hørte de to kraftige smell. Kvinnen gikk så ut i gangen for å sjekke. Tiltalte sa da at han hadde dunket borti et skap. Hun ba da om at det måtte bli slutt på alt bråket.

Hevdet avdøde var forsvunnet

Morgenen etter kom tiltalte ned til ekteparet igjen. Ifølge kvinnen var 25-åringen svært oppskaket, og fortalte at avdøde var borte vekk. Han ga også uttrykk for at han ikke ante hvor 45-åringen var.

ÅSTEDET: Drapet skjedde i denne hvite boligen i Parkveien i Arendal. Begge de to hadde soverom i tredje etasje, hvor liket også ble oppbevart. (Foto: Torstein Øen) Nabokonen kontaktet da eier av huset som kom etter hvert. Hun og eieren gikk gjennom huset for å se om de kunne finne avdøde. Inne i avdødes leilighet så de at det var tilgriset med flekker, men de trodde det dreide seg om avføring. Dette antok de på bakgrunn av lukt i rommet.

Les også: Drapstiltalte: — Ble lettet da politiet kom på døra

De to kvinnene kontaktet også halvbror til avdøde som ikke ante hvor han var. Stefaren kom imidlertid til boligen, og ble vist rundt i leiligeten til avdøde.

I dagene etter drapet var 25-åringen hos sin mor og hans stefar. Da han kom tilbake fastholdt han at han ikke visste hvor avdøde var. Sammen med nabokvinnen diskuterte de om han muligens var på sykehuset. Han ventet nemlig på en operasjon.

- Ønsket å skåne oss

To uker etter drapet oppsøket 25-åringen på nytt ekteparet i første etasje. Han sa da at avdøde hadde vært innom leiligheten for å hente toalettsaker og morgenkåpe. Ifølge kvinnen var 25-åringen blek, og sa han var blitt truet av avdøde.

På spørsmål om hvordan hun følte det i ettertid å ha blitt lurt av 25-åringen, svarte hun:

— Jeg forstår ham i ettertid. Han ønsket å skåne oss for det han hadde gjort. Han ville nok fortelle det, men klarte det ikke.

— Har du noen forklaring på det som skjedde?, ville bistandsadvokat Odd Holck Steen vite.

— Etter mine tanker kan ikke tiltalte ha vært seg selv da han gjorde dette. Det kan også ha vært et raseri over lang tid som har bygget seg opp, svarte kvinnen.