KRISTIANSAND: Kristiansand tingrett konstaterer at personer under 18 år bare skal dømmes til ubetinget fengselsstraff når dette er særlig påkrevd. Retten mener at i denne saken er ubetinget fengsel nødvendig. Den ene fikk fengsel i to år, derav ti måneder betinget. Den andre fikk to år og tre måneder, derav ti måneder betinget- Stygg sak

Tingrettsdommer Torje Torjesen og hans meddommere skriver at saken fra Mandal er «en stygg og meningsløs voldssak. Både av allmennpreventive og av individualpreventive hensyn må det derfor reageres strengt.

Straffeutmålingen kompliseres imidlertid i betydelig grad av de tiltaltes unge alder. De to tiltalte har begge hatt en vanskelig og tøff oppvekst preget av familieoppløsning, vold og rusmisbruk. Begge de tiltalte har adhd-diagnose og har fått medisinsk behandling for dette, men begge har etter hvert valgt å ikke bruke tildelt medisin på grunn av at de føler at medisineringen har vært til mer skade enn gagn for dem (uvelfølelse m.v.).

Den ene har i tillegg slitt med dysleksi (som ikke ble avdekket før han gikk i 8.klasse), han lider at sosial angst og har antakeligvis også en bipolar, arvelig lidelse uten at dette er fastslått med sikkerhet.

— Ville ha gøy og spenning

Begge tilstod voldshandlingen under rettssaken. De forklarte da at de begge var fulle, og at volden skjedde umotivert.

— Jeg snakket med kompisen om at vi ville ha gøy og spenning og finne noen å slå. Jeg plukket han tilfeldig ut, og kompisen var enig. Da bestemte vi oss for å ta ham. Vi løp bort. Kompisen slo ham, og mannen falt i bakken. Så sparket jeg ham tre-fire ganger, fortalte 17-åringen i retten.

18-åringen sa i retten at han tidligere fikk en slags tilfredsstillelse av å slå.

— Men det skulle ikke ha skjedd. Det var råttent gjort. Jeg fortjener det jeg får av straff, sa gutten i sin forklaring.

Trappet ned rusmiddelbruk

Begge de tiltalte har trappet kraftig ned på sin bruk av rusmidler etter at de ovennevnte voldsepisodene fant sted. 17-åringen har i tillegg begynt å vanke i et kristent miljø, og har i den forbindelse fått god attest for leder av den aktuelle menighet».

Den 18 år gamle mannen ble også dømt for et uprovosert voldstilfelle overfor en mann fra Rogaland som oppholdt seg på en restaurant i Mandal sentrum. Mannen fikk kjevebrudd av slagene som kom helt umotivert.

Yngstemann er domfelt to ganger tidligere. For et par uker siden ble han dømt til 120 dagers fengsel for legemsbeskadigelse. I april ble han dømt for brudd på våpenloven og heleri. 18-åringen, som altså nå ble domfelt for to tilfeller av vold, er tidligere ikke straffedømt.

Hylte i smerte

Retten har i forbindelse med overfallet på natteravnen konstatert at den eldste «løp først mot natteravnen og slo ham hardt bakfra med knyttet hånd mot hodet slik at han falt i bakken. Begge de tiltalte sparket ham deretter i hodet og/eller på kroppen. På tross av at natteravnen, liggende i fosterstilling, hylte i smerte og gråt høylydt, livredd for å bli alvorlig skadet, fortsatte mishandlingen inntil de ble stoppet av folk som sto i nærheten og sjokkerte så gjerningen.

De tiltalte har anført at de stoppet fordi de skjønte at de hadde gått løs på en natteravn, og ikke fordi de ble stoppet av andre personer». Retten bemerker blant annet at de to pekte ut natteravnen som et tilfeldig og passende offer og at de skulle slå for å få et adrenalinkick.