KRISTIANSAND: — Hunden drev rett og slett jakt på et menneske, og det er meget alvorlig og høyst uvanlig, sier koordinator for hundetjenesten i Agder-politiet, Martin Ugland, til Fædrelandsvennen.

Niåringen er blitt skremt etter det som skjedde i Løefjødd hyttefelt i oktober i fjor. Han er blitt livredd hunder, bortsett fra små pudler, forteller hans mor.

Blandingshund

Hunden som skamferte ham var en blanding av Husky og Schæfer. Eieren har hytte i Brokke, men kommer fra Vestlandet.

6. oktober i fjor lekte niåringen i hyttefeltet ved Løefjødd sammen med flere barn. De hørte en hund som gjødde og gikk for å klappe.

20 meter før de kom fram til hunden, slet den seg. Dermed løp barna. Hunden løp etter, bykset på niåringen, slo ham i bakken og bet ham kraftig ved armen. Han fikk også dype kloremerker.

Kritisk til eier

Politiadvokat Arne Kjønstad reagerer sterkt på at eieren ikke umiddelbart gikk med på avlivning.

  • Derfor er det bra dere skriver om denne saken. Etter en slik hendelse, skulle det være unødvendig at politiet må pålegge hundeeier avlivning. Det burde være selvsagt, sier han.

Å få den store hunden avlivet var ikke gjort i en håndvending. Først gikk foreldrene til niåringen til hundeeieren - uten at det resulterte i noen særlig beklagelse.

Deretter ble det anmeldelse og politiet måtte pålegge avlivning. Men dette pålegget motsatte hundeeieren seg, før hun etter mye fram og tilbake til slutt godtok det.

Hundeeieren tok heller aldri kontakt med niåringens foreldre for å høre hvordan det gikk med gutten.

Først 17. desember - over to måneder etter hendelsen - ble hunden avlivet.

— Folk skal vite hvor grensene går. En hund som legemsbeskadiger et barn skal i utgangspunktet avlives. For voksne er grensen noe videre, sier politiadvokat Kjønstad.

Få farlige

Martin Ugland, som har spesialkunnskap om hunder, sier det er meget spesielt at en hund løper etter, angriper og biter barn. Det tyder på meget ustabil atferd.

— Normale hunder pleier ikke bite før de føler seg sterkt truet, sier han.

Ugland sier det er få farlige hunder. Samtidig sier han at det er et betydelig antall hundeeiere som aldri burde hatt hund.

— En hund som stelles dårlig, har større fare for å bli ustabil og farlig, sier han.