— Dette er helt uhørt og går ikke an. Jeg fikk vondt inni meg da jeg leste saken. Det må settes en stopper for praksisen med en gang, sier Ine Marie Eriksen Søreide (H), som leder kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

Hun får støtte av Dagrun Eriksen, som også sitter i komiteen.

De viser til at saken rører ved ting dypt i oss.

Verdighet og sorgprosess

  • Det er vanskelig nok for pårørende å forholde seg til en sorgprosess. Dette handler om å beholde verdigheten, sier Dagrun Eriksen.

Eriksen Søreide ser ingen grunn til at kisteknusing i dag er praksis enkelte steder

— Dette handler om verdighet og sorgprosess. Å få vite som pårørende at kistene knuses, er ikke godt. Man bør spørre seg hvorfor en slik praksis i det hele tatt har fått lov å utvikle seg, sier komitélederen, som mener jobben med å etterfylle jord er en jobb som bare må tas.

De to stortingsrepresentantene krever at kultur- og kirkeminister Trond Giske må på banen straks, og at praksisen må stanses umiddelbart.

- Giske må ta grep

  • Jeg forventer at statsråden på egenhånd tar tak i saken og forsikrer seg om at dette ikke er praksis på kirkegårdene i landet. Han må handle raskt, og bør ha tatt tak i saken før sommerferien, sier Dagrun Eriksen.

Avdelingssjef Øystein Dahle i Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon (KA) varslet i mandagens Aftenposten et rundskriv til alle landets kirkelige fellesråd.

I rundskrivet vil det bli anmodet til å undersøke om slik knusing skjer og i så fall sørge for at det opphører.

Må stanses med en gang

  • Det er riktig vei å gå i første omgang. Men Trond Giske må også sende klare signaler om at dette er fullstendig uakseptabelt, sier Søreide Eriksen, som mener det ikke er nødvendig å kartlegge hvorvidt praksisen er utbredt eller ikke.

— Når vi vet at det skjer, må det stoppes med en gang, sier komitélederen.

Dersom Giske ikke tar grep, varsler Eriksen at komiten vil ta opp saken.

— Dersom ingen ting skjer, kommer vi i komiteen til å sørge for at Giske tar saken videre, sier Eriksen.

Soleklart regelbrudd

Kultur- og kirkeminister Trond Giske mener praksisen er et klart brudd på reglene.- Dette er ikke vanskelig. Å knuse kistelokk for å få bedre plen er et soleklart brudd på regelverket i henhold til gravferdsloven, sier Giske til Aftenposten.no.

Han kaller praksisen uverdig.

— Dersom man får høre om eller vet om denne typen praksis, må man melde fra til fellesrådet lokalt. Skulle det ikke bli ordnet opp i på den måten, kan forholdet politianmeldes som brudd på straffeloven, sier Giske.

— Kommer du til å foreta deg noe konkret i denne saken?

— Det er de kirkelige fellesrådene som har ansvar for gravferdsforvaltningen, og vi har ikke myndighet til å overvåke fellesrådene. I dette tilfellet må det reageres lokalt, sier statsråden.

AFTENPOSTEN / FÆDRELANDSVENNEN