FROLAND: — Vi vet at både Heimevernet og Sivilforsvaret forlater oss på et tidspunkt. Da er vi prisgitt oss selv. Jeg må være ærlig å si at jeg ikke vet hvordan vi skal få til etterslukkingen med de ressursene vi har, sier Kongsvik til fvn.no.

Kommunalt ansvar Skogbranner er et kommunalt ansvar, og skal dermed belaste kommuneøkonomien. Det bekymrer brannsjefen. Skogbrannen i Froland kan komme til å koste opp mot 150 millioner kroner. Regjeringen har signalisert at kommunen ikke skal betale regningen alene, men brannsjefen begynner å bekymre seg for tiden etter akuttfasen.

— Vi har ikke ressurser eller mannskap til å passe på brannen i ettertid. Det er en nærmest håpløs tilstand. Ressursmessig er det en krisesituasjon, sier brannsjefen ved Østre Agder brannvesen.

Beredskap vil lide Kongsvik frykter også at brannvesenets grunnberedskap kommer til å lide som følge av Froland-brannen.

— Dersom vi skal ha folk til å drive etterslukking i Froland i lang tid, kommer det til å belaste den øvrige kapasiteten. Nå går vi også mot sommer, og det er aktiviteter over alt. I tillegg skal folk ha ferie. Jeg har ikke svaret i dag på hvordan dette må løses, sier Kongsvik.

Be om nasjonal hjelp Brannsjefen har viderebrakt frustrasjonen til sine foresatte, og han har jevnlig kontaktmøter hvor saken diskuteres. Kongsvik mener det kan bli nødvendig å be om nasjonal hjelp også i etterslukningsfasen.

— Det kan bli aktuelt. Nasjonale myndigheter har allerede vært inne i akuttfasen. For oss er det viktig å få synliggjort hvor mye arbeid som egentlig gjenstår, og hvor lite folk vi har til å gjennomføre denne jobben. Jeg tror mange ikke forstår hvor omfattende dette egentlig er, sier Kongsvik.

Snu jorda

Ordfører Sigmund Pedersen opererer med et omtrentlig anslag på 30.000 dekar skog som er svidd, og brannområdet strekker seg over ca. 50 kilomter.

I dagene som kommer vil slukningsmannskapene begynne den ufattelig store jobben med å vende jorda for deretter å slukke med vann.

— Vi kan ikke ta for oss hele området, men konsentrere oss om ytterkantene. Det gløder langt ned i jorda, og det vil blusse opp branner i lang tid framover, sier Kongsvik.