KRISTIANSAND: Hver gang du er inne på Google eller en annen søkemotor, blir IP-adressen som har søkt, tidspunkt for søk, hvilke ord det er søkt på pluss mye annet lagret. Og informasjon blir lagret lenge. Det skriver Aftenposten.no.

— Hvorfor lagres IP-adressene så lenge og hva brukes de til? Det er et sentralt spørsmål til alle søkemotorene. Selv om søkemotoren ikke vet hvem som står bak hver enkelt IP-adresse, så legger folk selv igjen navn og andre personlige opplysninger som gjør det mulig å spore opp hvem det er, sier senioringeniør Atle Årnes i Datatilsynet til Aftenposten.

Frykter et overvåkningssamfunn

Datatilsynet gjennomfører for tiden kontroll med norske søkemotorer. Datatilsynet og flere andre frykter at søkemotorene kan bidra til å virkeliggjøre overvåkningssamfunnet beskrevet i George Orwells film "1984".

— Vi bruker bare informasjonen internt, blant annet til å avsløre hacking. Vi lager også søkestatistikker, som brukes i arbeidet med å forbedre søkemotoren. Vi utleverer aldri denne informasjon til andre, sier Peter Fleischer, Googles personverneekspert i Europa, til Aftenposten.

Han presiserer at Google ikke vet hvem som skjuler seg bak de ulike IP-adressene.

— Det er det bare Internett-leverandørene og politiet som kan finne ut, opplyser Fleischer til Aftenposten.

Google har på rekordtid bygd seg opp til å bli verdens dominerende Internett-selskap. 60 milliarder kroner omsatte selskapet for de siste fire kvartalene. Fleischer erkjenner at selskapet er i en særstilt posisjon i forhold til brukere, men avviser at personlig informasjon om den enkelte nettbrukeren blir solgt. Men etterspørselen lar ikke vente på seg.

Økende etterspørsel

Fleischer innrømmer overfor Aftenposten at det er en økende trend at myndigheter spør om å få informasjon fra Google til bruk i egne utredninger.

— Ja, pågangen har økt sterkt. Men vi sier alltid nei til slikt. Det kan i utgangspunktet handle om en god sak, som bekjempelse av terrorisme eller barnepornografi. Men vi mener de personvernmessige konsekvensene er for store, sier han.

Og forklarer at Google kun leverer fra seg informasjon i høyst spesielle tilfeller.

— Det må en dom eller en rettslig kjennelse fra et land med et rettsvesen som er til å stole på, sier Fleischer.

GOOGLE:

*Verdens største søkemotor

*Omsatte for 40 milliarder kroner i 2005

*Nettooverskudd på 10 milliarder kroner