KRISTIANSAND: — Det er på ingen måte positivt for landsdelen at innbyggerne jevnt over tjener lite. Vi må ha som mål å øke inntektene blant folk flest, sier fylkesordfører Thore Westermoen (KrF) i Vest-Agder.

Han mener det med et høyere inntektsnivå blir enklere å tilby et høyt nivå på offentlige tjenester.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå er den mediane bruttoinntekten blant innbyggerne på Sørlandet godt under landsgjennomsnittet.

Bare i Bykle er bruttoinntekten høyere enn for kongeriket sett under ett.

Midt på treet

Median bruttoinntekt forteller hva den personen tjener som har like mange skatteytere som tjener mer enn seg, som mindre enn seg.

Dette viser, ifølge Statistisk sentralbyrå, et mer riktig bilde av inntektsnivået enn gjennomsnittsinntekten, der noen få veldig rike personer ofte il trekke opp gjennomsnittsinntekten vesentlig. Det gjelder spesielt i små kommuner.

I 2005 var median bruttoinntekt i Vest-Agder 227.100 kroner, mens den for Norge var 243.400 kroner.

Årsaker Thore Westermoen tror den store andelen deltidsarbeidende i landsdelen er en av grunnene til at kommunene i sør kommer så dårlig ut på inntektsstatistikken.

— Det bør jobbes aktivt for å tilrettelegge for at flere som ønsker det, skal få utvidet sine deltidsstillinger, sier fylkesordføreren.

Han peker også på at mange sørlendinger er på trygd og at landbruket i landsdelen sliter med dårlig inntjening.

— Jeg skal ikke si at vi er late, men kanskje er det en del sørlendinger som liker å ta det med ro og ikke jobbe så mye om sommeren, sier fylkesordføreren.

Ulikheter Bruttoinntekten i Bykle er på 261.000 kroner og er nesten 60.000 kroner høyere enn i Gjerstad.

Vegårshei og Lindesnes ligger også helt i bunnen av lønnsstatistikken, og i sistnevnte kommune kan en stor andel med personer på trygd være en årsak.

— Våre kunder i Lindesnes er i alle fall ikke mindre betalingsdyktige enn andre. Innbyggerne her kan jo trøste seg med at de slipper unna med lavere boutgifter enn i Mandal og Kristiansand, sier banksjef Sparebanken Pluss i Mandal og Lindesnes.

Banksjefen minner om at folks evne til å ha kontroll på utgiftene sine er viktigere enn hva de faktisk har i inntekt.