SONGDALEN/SØGNE: Det var i desember i fjor at 17-åringen gikk fullstendig amok i en barnevernsinstitusjon på Oksø i Søgne. Ifølge dommen var gutten tvangsplassert på institusjonen, og skal ha gått lei av å bo der.

En kveld begynte han å ødelegge inventaret i boligen i Søgne. Han knuste blant annet samtlige ruter i første etasje, og ødela store deler av bygningens kontorutstyr, møbler og elektroniske apparater. Gutten tømte også et brannslukningsapparat inne i bygningen.

17-åringen oppførte seg så truende at de to som var på jobb forlot huset for å tilkalle politiet. Barnevernsinstitusjonen mener det er gjort skade for omkring 160.000 kroner. Retten dømte mannen til å betale 100.000 kroner i erstatning fordi retten mente det opprinnelige beløpet var for høyt.

I samme institusjonsbygg drapstruet også gutten en ansatt i november i fjor. Han skal blant annet ha kastet glassbiter mot den ansatte, og sa han skulle slå vedkommende ihjel og ta familien hans.

I januar i år truet gutten to andre barnevernsansatte på et annet institusjonsbygg i Songdalen. 17-åringen fektet mot de ansatte med én brødkniv i hver hånd. De to ansatte løp ut av bygningen, men 17-åringen fulgte etter. Dermed valgte de to å ta seg inn i boligen igjen. Da satte 17-åringen seg i en av institusjonens biler, og kjørte til et sted i Rogaland.

I retten erkjente tiltalte straffskyld, men nektet for å ha framsatt grove drapstrusler. Han sa seg også villig til å erstatte skadene han hadde påført institusjonen, men mente beløpet var for høyt.

Gutten er to ganger tidligere straffedømt, én gang for trusler og én gang for grov vold. I rettspapirene går det fram at gutten har pådratt seg tre alvorlige straffesaker på bare ni måneder.

I straffeskjerpende retning la retten vekt på at vold og trusler mot ansatte i helsesektoren er et økende problem, og at gutten tidligere er straffedømt. I formildendre retning la retten vekt på guttens vanskelige oppvekst, og hans unge alder. 17-åringen har vært plassert på en rekke institusjoner siden han var 11 år.

Gutten ble av retten dømt til fem måneders fengsel, hvorav 90 dager ble gjort betinget. Det vil si at gutten slipper å sitte inne for denne delen av straffen. Dommen er en fellesstraff med tidligere straffesaker.