KRISTIANSAND: Noen personer det er krevd støtte for er døde, andre har ikke oppholdstillatelse i landet eller er medlemmer i andre trossamfunn.

– Vi har ingen andre sanksjonsmuligheter overfor menigheter som oppgir feil opplysninger enn å holde tilbake tilskuddet for medlemmene som ikke er berettiget til dette, sier rådgiver Anita Rist hos fylkesmannen i Vest-Agder.

Det er Brønnøysundregistrene som hvert år siden 2006 har vasket trossamfunnenes medlemslister mot hverandre, slik at ingen skal kunne tilegne seg større tilskudd enn de har krav på. Anita Rist forteller at medlemslistene først vaskes én gang, og så får trossamfunnene og lokale menigheter en ny mulighet til å rette opp i feilene som blir påvist. Feilene som ble påvist i 46 av medlemslistene på Sørlandet er etter andre gangs gjennomgang.

Overrasket

– Hva – er det virkelig så mange som 112 av medlemmene som ikke blir godkjent i år. I fjor var det bare 70. Det er et utrolig kaos med disse medlemslistene hver eneste år. Ingen av medlemmene som vi har søkt om tilskudd for har meldt seg ut, sier Ruth Jeppestøl i Filadelfia Vennesla.

Administrativ leder Lars Agnar Rosten i Filadelfia Kristiansand mener departementet og Den norske kirke, altså statskirken, må ta hovedansvaret for at hans menighet ikke får godkjent 94 medlemmer som det er søkt statstilskudd for. Han viser til at mange på et tidspunkt ble kollektivt innmeldt i statskirken på grunn av en systemomlegging, og derfor ikke selv er klar over at de står som medlemmer to steder.

— Taper penger

– Siden 2006 har vår menighet gått glipp av over 50.000 kroner i året på grunn av disse dobbeltregistreringene. Dette skyldes delvis at Datatilsynet ikke vil frigi en liste som forteller hvilke av våre medlemmer som i 2006 ble oppført som statskirkemedlemmer, slik at vi kan be dem det gjelder om å melde seg ut et av stedene, sier Lars Agnar Rosten.

Frode Daland som er drifts- og systemansvarlig i samme menighet, har flere ganger henvendt seg til både fylkesmannen, Brønnøysundregistrene og departementet for å få svar på hvordan de samme medlemmene år etter år blir stående med dobbeltmedlemskap hos dem og i statskirken.

– Dette skaper stor frustrasjon og påfører oss hvert eneste år mye ekstra arbeid og økonomiske tap, sier Frode Daland.

Forskjeller

Filadelfia-menighetene i Vennesla og Kristiansand, med henholdsvis 1544 og 1469 medlemmer, fikk begge fratrekk. Lille Håpet i Farsund og pinsemenigheten Betania Borhaug begge fikk godkjent medlemslistene. Men disse hadde bare 19 medlemmer å ha kontroll på.

Muslimske

Også de muslimske menighetene på Sørlandet ser ut til å ha problemer med å levere korrekte medlemslister. Det Muslimske Trossamfunnet i Agder-fylkene, Al-Rahma Islamic senter i Kristiansand og Anjuman Muslemin i Mandal fikk for eksempel vraket henholdsvis 60, 56 og 47 av sine medlemmer underkjent.

– Når det gjelder de muslimske menighetene så er ofte problemet at de fører opp personer i asylmottak som ikke har oppholdstillatelse eller at personer dukke opp flere ganger i medlemslistene med ulike kombinasjoner av sine for- og etternavn, sier Anita Rist.