MANDAL: Oddvar Nilsen (42) fra Lindesnes var gravemaskinfører, marnardølen Lotta Hansen (34) jobbet i butikk. Begge hadde de til felles at helseplager gjorde at de måtte gi opp sine gamle jobber. De valgte å omskolere seg.

— Jeg var da midt i yrkeskarrieren, og fikk tilbud av Nav om å utdanne meg i helsefag, uttaler Nilsen.

Og om overgangen fra byggeplassen til studentlivet var stor, trives 42-åringen godt under taket på det snart nydøpte karrieresenteret i Mandal.

Det samme gjør Hansen, som studerer til å bli barne- og ungdomsarbeider. Teori og læretid kan hun, takket være tidligere praksis, gjennomføre på to år i stedet for de normale fire.

— Her er det folk som ordner puslespillet for oss og sier hva vi trenger. Vi bestemmer farten. Og det er svært behagelig å slippe å ta fagene sammen med ungdom på 16, sier 34-åringen.

Tre steder

Bortenfor klasserommet har den offisielle åpningen startet. Det som før var et «ressurssenter», skal bli Karriere Lindesnes.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PÅ ÅPNINGSFEST: Oddvar Nilsen og Lotta Hansen er underveis med hvert sitt omskoleringsløp i Mandal. De roser veiledningsfunksjonen som nå utvides. (Foto: Tarald Reinholt Aas) Foto: Tarald Reinholt Aas

Tilsvarende karrieresentre åpnes samme dag for henholdsvis Kristiansand— og Lister-regionen. På hvert sted skal karriereveiledning og studietilbud tas et steg videre i profesjonell retning:

— Karriere har fått en ny betydning. Det er ikke bare et firmabegrep, det handler om livslange karrierer, forteller prosjektleder Kirsti Solvang Salvesen fra Vest-Agder fylkeskommune den feststemte forsamlingen.

Flere inntar talerstolen, blant dem flere ordførere. Samarbeidspartnerne omfatter alt fra kommuner til Nav, LO, videregående skoler og næringsliv i hver region. Og i Mandal gratuleres leder Grethe M. Andresen og karrieresenter-kollegene behørig med dagen.

Skal satse

Et grunnlag for alle tre sentrene er fylkeskommunens regionplan. Der presiseres ønsket om å la alle innbyggerne i Vest-Agder «realisere sine læringsmål». Nyskapningene skal fremover gi karriereveiledning, så vel som vurdere kompetanse og tilby kurs for tre regioner.

I Mandal er nytrykte brosjyrer og informasjonsmateriell klart for distribusjon.

— Nå har vi fått mer ressurser fra fylkeskommunen – penger altså – til å arbeide utad. At folk synes det vi gjør er viktig, er selvfølgelig gøy å høre, uttaler leder Grethe M. Andresen blidt.

Dagens tilbud i Mandal har hatt om lag 200 brukere så langt i år. De seks utdanningsløpene som fins nå utvides – dels på grunn av satsningen – med tre nye studietilbud før jul, opplyser karrieresenter-leder Andresen.