ARENDAL: — Alle fire ble kastet ut av båten da den gikk rundt, men ingen ble skadet i rundkastet. De begynte å svømme, og tre av dem nådde land, sier politiadvokat Ernst Ragnar Pfaff i Agder politidistrikt.

Båten gikk rundt om lag 300 meter fra land.

- Å svømme så langt i det kalde vannet tar på. Sistemann maktet ikke mer da han var 20-25 meter fra land, og de andre var trolig så slitne at de ikke klarte å hjelpe ham, sier Pfaff.

Uklar årsak

Politiet har foreløpig avhørt båtføreren, en av passasjerene og et uavhengig vitne. Den siste passasjeren samt flere andre vitner vil bli avhørt de nærmeste dagene.

Årsaken til ulykken er foreløpig noe uklar. På ferden langs Tromøysund skal båten ha kommet i plan, og etter en brå høyresving gikk båten rundt. En av passasjerene har fortalt at de ble de kastet ut da de traff en bølge etter en krapp sving.

— Vi skal undersøke båten for å få rede på om ulykken kan ha blitt forårsaket av en teknisk svikt, sier Pfaff.

Ifølge vitner på stedet skal den erfarne båtføreren ha holdt høy fart like før ulykken. Politiet vil ikke kommentere hva han har forklart i avhør, men ifølge Agderposten avviser han at høy fart var årsaken til at båten gikk rundt.

Den 39-årige båtføreren har avgitt en obligatorisk blodprøve, og han har status som siktet i saken. Han er siktet for uaktsom navigering.

36-åringen fra Arendal som omkom er en av 39-åringens nærmeste naboer.

— Mannen som omkom var en god venn og nabo av min klient, sier 39-åringens advokat, Sigurd Klomsæt, til Agderposten.

Ingen beredskap

36-åringen ble sendt av gårde til sykehus klokken 14.40 mandag ettermiddag. Det var da gått femti minutter siden politiet fikk den første meldingen om ulykken. Brannvesenet har ingen dykkerberedskap i Arendal, og det tok lang tid før redningsskøytekaptein Nikolai Andersen ankom som første dykker på stedet.

Ifølge Agderposten ble dykkerberedskapen i Arendal nedlagt av økonomiske årsaker i 2001, og nærmeste beredskap ligger nå i Kristiansand.

- Det er mulig han kunne vært reddet hvis brannvesenet hadde hatt dykkere. Sannsynligheten for det tror jeg faktisk hadde vært stor, sier politiadvokat Pfaff.

Redningsdykker Andersen startet umiddelbart søk etter å ha fått påvist hvor den savnede 36-åringen sannsynligvis befant seg. Etter tre minutter ble 36-åringen lokalisert på åtte meters dyp.

Det ble gjort livreddende forsøk etter at mannen var brakt opp til overflaten, men livet sto da ikke til å redde.