KVINESDAL: — Jeg forstår at du spør, og det er et interessant tema, sier kommunikasjonsrådgiver Gunnar Romsaas i Statnett, på spørsmål om hvor mye penger Statnett taper på at NorNed-kabelen er ute av drift.

Feilretting pågår

Etter en brann på det nederlandske fastlandet i påska, er kabelen satt ut av drift. Brannen har ingen direkte tilknytning til kabelen, men har rammet det nasjonale strømnettet i Nederland. Den har dermed forplantet seg til sjøkabelen til Feda og Norge.

Kabelforbindelsen ble opprettet i mai, og de to første månedene kabelen var i drift ble det solgt norsk kraft for 500 millioner kroner gjennom kabelen, ifølge NTB.

Dersom man bruker NTBs tall som grunnlag for en beregning, har Statnett og den norske stat tapt rundt 30 millioner kroner de omlag fire døgnene kabelen har vært ute av drift.

— De tallene er vanskelige for meg å kommentere. Kraftprisen varierer hele tiden, fra time til time, og hvorvidt leverandører i Nederland velger å kjøpe kraft gjennom NorNed kommer helt an på prisnivået i øyeblikket, sier Romsaas.

Neppe reelt tap

Samtidig påpeker Romsaas at prissituasjonen var noe annerledes i perioden like etter kabelåpningen.

— Den gang solgte vi mye kabelkapasitet. Det var lav strømpris i Norge, samtidlig som prisen var høy i Nederland. Det er umulig å si hvor mye vi ville solgt for disse døgnene kabelforbindelsen har vært brutt, sier Romsaas.

Den viktige strømforbindelsen mellom Feda i Kvinesdal og Nederland vært satt ut av spill siden påskeaften.

— Feilmeldingen tikket inn lørdag klokka 13.30, og siden da har kapasiteten vært lik null, sier Romsaas.

Tar fortsatt tid

  • Dette er et relativt omfattende problem, og vi driver feilretting nå, sier pressekontakt Stefan Wesselink i TenneT, Nederlands svar på Statnett, til fvn.no.

Ifølge Wesselink vil feilen neppe være rettet før tidligst sent torsdag.