KRISTIANSAND: Rederiet Fjord Line gikk på en stygg smell i fjor. Resultatet ble på hele 73,6 millioner kroner i minus av en omsetning på 317 millioner kroner.

Ifølge en pressemelding fra rederiet ble resultatet på minus 22,9 millioner kroner før ekstraordinære kostnader. Det som virkelig slo negativt ut er striden Fjord Line fører med Kristiansand Havn. Rederiet fikk hele 50,7 millioner kroner i ekstraordinære kostnader i forbindelse med utestengningen fra Kristiansand havn etter kravet om helårsdrift av ferjestrekningen Kristiansand – Hirtshals.

Søksmål

— I 2008 fikk vi et positivt resultat på Vestlandslinjen med 2,9 millioner kroner, mot et minus-resultat i 2007 på 48,3 millioner kroner. Driften av linjen mellom Kristiansand og Danmark, som Fjord Line tok over i fjor, ble også forbedret. I hovedsak var det således de betydelige kostnadene ved å måtte legge ned i Kristiansand som regnskapsmessig gjorde 2008 til et svakt år for selskapet, sier administrerende direktør Ingvald Fardal i pressemeldingen.

Fardal kommer igjen inn på spørsmålet om erstatningssøksmål mot Kristiansand Havn, etter at Kystverket konkluderte med at vedtaket om helårsdrift var uriktig. Det kan altså ligge an til et søksmål på flere titalls millioner kroner.

Fjord Line har også lagt om ruten på Vestlandet, og seiler nå fra Bergen og Stavanger til Hirtshals.

Jakter nytt skip

— Havnebyttene har allerede gitt betydelig effekt ved at passasjertallet på MS Bergensfjord i årets tre første måneder var 32 prosent høyere enn i tilsvarende periode i fjor. Veksten har vært størst i Rogaland. Totalt gikk 51 prosent av de reisende fra Norge om bord i Risavika, og 49 prosent i Bergen. Regnskapsmessig bidro passasjerveksten til en forbedring med ca 12 millioner kroner i første kvartal i år sammenlignet med samme periode i fjor, forteller Ingvald Fardal.

Rederiet jobber stadig med å få tak i et nytt skip, og målet er å få til daglige seilinger fra Vestlandet til Danmark.

Fjord Line AS har 237 ansatte, fordelt med 142 på MS Bergensfjord og til sammen 95 ved avdelingene i Bergen, Risavika, Egersund og Hirtshals. Konsernet eies med 81,6 prosent av brødrene Frode og Ole K. Teigen direkte og indirekte gjennom Fjord Line Holding AS. 8,3 prosent av aksjene eies av Bernt Mykjåland, mens 10,1 prosent er fordelt på i alt 3.340 eiere.