FARSUND: Arendalitten startet med sine trusler i begynnelsen på fjoråret og fortsatte med truslene i flere måneder. Mange ansatte ved institusjonen ble utsatt for truslene.

18-åringen truet med å sende personer hjem for å voldta, skade og drepe kona og døtrene til en av de ansatte.

Til den ansatte forklarte den tiltalte at kona og døtrene skulle bli oppsøkt i byen eller hjemme når den institusjonsansatte mannen var på jobb. Opplevelsen skal ha blitt oppfattet som svært ubehagelig.

Ved en annen anledning truet han med å voldta datteren til en annen ansatt ved institusjonen.

Mange tiltalepunkter

I forbindelse med middagslaging i juni i fjor truet mannen en annen ansatt. Da hun dunket borti en gryte med saus truet han med å drepe henne dersom hun sølte saus på ham.

Listen over tiltalepunkter er lang. Trusler om å skjære opp ansiktet på ansatte, trusler om å knuse ansattes ansikt og trusler om å kutte halsen på flere av de ansatte.

Ved flere anledninger truet 18-åringen for å få innvilget sine ønsker. 6. mai i fjor møtte han opp på kontoret til en kvinnelig ansatt og bad om å få sitt pass og papirer. For å vise sin bestemthet holdt han opp et balltre og en kniv.

Truet til seg penger

Få uker senere truet 18-åringen til seg 200 kroner av en ansatt. En dusjslange med to påmonterte dusjhoder ble brukt for å vise at han mente alvor.

Reglene for å fengsle personer under 18 år er strenge, men retten mente at 18-åringen hadde gjort seg skyldig i alvorlige forbrytelser. At han har psykiske problemer mener retten gjør det spesielt tungt for ham å sone.

Lister tingrett kom fram til at 18-åringen er ansvarlig for handlingene han ble tiltalt for, og satte straffen til fengsel i sju måneder. Fem av månedene gjøres imidlertid betinget med en prøvetid på to år. Dommen er en deldom som holdes sammen med en tidligere dom fra Kristiansand tingrett.