SØPLA FLYTER: Mopedramme, rør, søppelposer og papir flyter på den gamle lekeplassen. Lekeapparatene bærer også preg av at de ikke har hatt tilsyn. Foto: Jon Anders Møllen

KRISTIANSAND: — Det har vært sånn helt siden barnehagen brant ned, og med tiden har søpla bare hopet seg opp. Det hadde ikke gjort noe om de ansvarlige fikset det opp, sier Vilde Brøvig, tante til vesle Thea på ni måneder. - Unødvendig.

For fire år siden brant Mummidalen barnehage ned til grunnen etter at en 18-åring tente et bål utenfor lokalene. Barnehagen flyttet raskt inn i lokaler i Voie kirke, og siden har tomta som huset både barnehagen og Tryggheim bedehus, stått ubebygd. Nå ser det ikke ut på lekeplassen, og søpla reglerett flyter i området.

— I utgangspunkter er det et koselig område med andedammen like ved. Derfor er det så unødvendig at denne forsøplingen skal skjemme ut hele området, sier Vilde Brøvig som bor like i nærheten.

OVERNATTET: Inne i bua ved lekeplassen ligger det en madrass og et teppe. Foto: Jon Anders Møllen

Én uke.

Eier av branntomta, Rune Mesel, blir overgitt når han hører om forsøplingen, og lover å ta grep umiddelbart.— Jeg var ikke klar over at det var så ille, og det er trist at folk bare slenger søppel fra seg der det passer dem. Dette skal jeg ta tak i med en gang. I løpet av én uke skal det være borte, lover Mesel.

Etter at eiendomsselskapet til Mesel kjøpte tomten har det pågått en regulering som har dratt ut i tid. Planen er å reise en femetasjers boligblokk med næringslokale i første etasje.

— Hele området skal rustes opp og forskjønnes. Vi opplever å bli godt mottatt med planene, og målet er at senteret skal løfte hele bydelen, sier Mesel.

Holdningsendring.

Soneleder hos parkvesenet, Kåre Trygsland, mener det må en holdningsendring til hos folk. Han mener miljøbevisstheten er dalende.

Foto: Jon Anders Møllen

— Det er helt forferdelig. Noen ganger er det så ille at man har mest lyst til å gi opp. I stedet for å kaste søpla si gratis på kommunale gjenvinningsstasjoner, tømmer en del innbyggere avfallet sitt på kommunale friområder, sier Trygsland.Parkvesenet har de siste årene hatt to store søppelaksjoner i Vågsbygd sone. Både på toppen av Slettheia og i Voiebyen ryddet kommunen tonnevis med søppel.

300.000 kroner.

  • Forsøplingen i disse områdene har sikkert kostet kommunen oppunder 300.000 kroner. Det er forferdelig at vi skal bruke så mye penger på noe så unødvendig, sier sonelederen.

FORFALT: Denne båten var sikkert populær en gang, men nå vil nå nok få foreldre la barna leke her. Foto: Jon Anders Møllen

Terje Askildsen i parkvesenet forteller at kommunen har brukt omkring 80.000 kroner på å sette opp gjerder ved flere garasjeanlegg på Slettheia.— Flere ganger kjørte folk bare tilhengere bort til enden av garasjerekka og tømte søpla ned i skråningen. Det er synd det skal være slik, sier han.

Har du tips om steder i nærmiljøet hvor søpla flyter? Ring 03811 eller sms/mms til 03811.