KRISTIANSAND: I helga har Solholmen skole, Grim skole, Holte skole, Dvergsnes skole og Tunballen skole blitt utsatt for innbrudd. Skoleinnbruddene er fem av over hundre skoleinnbrudd i landsdelen så langt i år.

— De brøt seg inn gjennom et vindu i 1. etasje klokken halv seks natt til søndag. De tok seg inn på et lærerkontor og tok med seg en laptop, et par digitale kameraer og noe småtteri, forteller fungerende rektor Øystein Iglebekk ved Grim skole, til fvn.no.

Brakk opp vinduet

Alarmen ble ikke utløst da tyven(e) tok seg inn på kontoret, men da de forsøkte å ta seg videre ble alarmklokkene utløst. Det tok da mellom fem og ti minutter før vektere fra Securitas var på skolen.

— De brøt opp vinduet med brekkjern og rotet til mye inne. De prøvde å ta seg inn i resten av skolen, men ble fanget opp av en alarm og stakk nok veldig raskt fra stedet, sier Iglebekk.

På Dvergsnes skole tok tyvene seg inn i to brakkerigger som brukes i undervisningen. Tyvene rotet ikke rundt, men åpnet skuffer og skap på sin jakt etter datautstyr.

— Vi har ikke fått full oversikt. Det ble tatt en projektor, et høytalersett, en boomblaster og en laptop. De var inne i fire rom og tok seg inn via vinduer, sier rektor Anne Lise Gjul ved Dvergsnes skole. Gjerningsmennene var ikke inne i selve skolebygningen.

Innbrudd på nettene

Skoleinnbruddene har i mange tilfeller skjedd mens politiet har vært opptatt med ordensoppdrag i sentrum.

— Det er stort sett på nettene og i helgene at innbruddene skjer. Vi må se om vi finner fingeravtrykk eller DNA på skolene, men bortsett fra det har vi lite å gå etter, forteller etterforskningsleder Geir Olaf Hansen ved Kristiansand politistasjon, til fvn.no.

Kristiansand kommune må selv dekke store deler av utgiftene som knytter seg til innbruddene på skolene.

— Skolebudsjettet blir direkte belastet for det meste på grunn av veldig høy egenandel, forteller rådgiver Svein Kvernes ved skolekontoret i Kristiansand kommune, til fvn.no.

Hvor mye kommunen har brukt på innbruddene er ikke klart, men det dreier seg om over 100.000 kroner totalt.

Gir moderne utstyr skylda

Ved de fleste skoleinnbruddene har innbruddsalarmen blitt utlyst raskt og vektere har vært på stedet i løpet av få minutter. Jakten på dyrt datautstyr kan likevel friste mange til å forsyne seg.

— Det er kommet en del datautstyr på skolene. Vi regner dette utstyret som lite omsettelig og det er svimerket med skolens navn, sier Kvernes.

Som følge av innbruddsbølgen sjekker kommunen nå at alarmsystemene ved deres skoler fungerer.

— Vi påser at de alarmsystemene vi har på skolene er greie og vi presiserer også at skolene ikke har kontanter liggende tilgjengelig, sier han.

I november sa uttalte skoledirektør Marie Føreland at videoovervåkning kan bli aktuelt hvis innbruddsbølgen ikke gir seg. I nær fremtid skal kommunen sammen med Kristiansand Eiendom vurdere om skolene skal videoovervåkes.