KRISTIANSAND: Kildevannsfontenen var en folkegave fra Christianssands Bryggeri (CB) ved bryggeriets 140-årsjubileum i 1999. Ti år senere, like før bryggeriet fyller 150 år, er det slutt.

– Dette er ikke noe de kan gjøre helt uten vite, tordner Jørn Heimstad, som mener at det som nå skjer er pinlig for CB. Han jobbet gratis da han designet installasjonen.

Hans advokat skal nå vurdere om CB bryter åndsverksloven og andre bestemmelser når kildevannet nå stopper.

– Forutsetningen for at vi skulle gjøre dette var at det var en gave til byens befolkning for å støtte opp rundt bryggeriet, sier Heimstad. Kunstverket står og skal fortsatt stå utenfor bryggeriet som før, men han er nå redd at respekten for skulpturen vil forsvinne når kildevannet er borte, sier Heimstad.

Kostnadsspørsmål

En utslitt kabel fra fabrikken til fontenen er årsaken til at kildevannsfontenen ble stengt. CB mener at det vil koste en halv million å bytte ut dagens kabel.

– En halv million kroner er mye penger finanskrise eller ikke. Det er usikre tider og da kan vi ikke bruke en halv million på det, sa kommunikasjonsansvarlig ved Hansa Borg Bryggerier, Anette Karlsen, til fvn.no da det ble klart at kildevannet utenfor fabrikken ble kuttet.

Heimstad er uenig.

– De påstår at det vil koste 500.000 å bytte ledningen. Hele installasjonen kostet 73.800 kroner ny. Mener de at en ny kabel på 150 meter koster så mye, så skal jeg gjøre jobben og skaffe kabel nesten helt gratis.

Vil ha ny type kabel

Ledelsen ved CB mener imidlertid at dagens næringsmiddelslange ikke er god nok. I fremtiden er det kun doble rustfrie rør som holder mål. Årsaken til dette er blant annet at rørene kan vaskes og rengjøres.

– Vi føler at dagens opplegg ikke er godt nok og trenger nytt røropplegg. Det er bare tre hundre meter rusfrie rør som gjelder, sier fabrikksjef Øystein Føreland ved CB i Kristiansand.

Føreland bekrefter at installasjonen fortsatt skal stå utenfor fabrikken som gave til folket og at vann fra det vanlige vannettet skal strømme nedover steinen om sommeren. De to små hullene som det har strømmet ut vann fra, vil være tørrlagt i fremtiden.

– Det er klart at kildevannsfontenen har vært veldig god PR for CB. Det har talt med i betraktningen, men 500.000 kroner er ganske mye penger. Vurderingen er at vi vil prioritere bryggeriet og arbeidsplasser, og håper at folk kjøper CB-produkter likevel, sier Karlsen.

Heimstad mener at forutsetningene for oppdraget er brutt. Nå har han kontaktet advokat som skal vurdere hvorvidt bryggeriet bryter Åndsverkloven ved å stoppe vannleveransen.

Hva synes du om CB-kilden? Si din mening i debattfeltet nedenfor. Bør Kristiansand kommune betale for kildevann? Den debatten tar du i onsdagens artikkel.