SØGNE: En av Sørlandets mest driftige bønder ble brutalt ranet i sitt eget hjem på Tofteland gård ved 21.30-tiden søndag kveld. Pettersen er også kjent som en torghandler med flere utsalgssteder i Kristiansand.

Etter ranet stakk de to mennene fra gården til fots, og er tirsdag kveld fortsatt på frifot.

Bonden var i dag svært preget etter søndagens hendelse. Etter et flere timer langt politiavhør var han først hjemme igjen ved 03-tiden natt til mandag.

— Da følte jeg meg stusslig. Jeg hentet hagla, puttet i fire patroner og satt meg på kjøkkenet. Jeg fikk ikke ro til å sove, og jeg vet ikke når jeg får sove igjen heller. Det var en forferdelig opplevelse, forklarer 56-åringen, som driver stort innen grønnsaker, poteter og bær.

Etter ranet stakk de to mennene fra gården til fots, og de var i går kveld fortsatt på frifot.

— Den ene hadde malt seg svart i ansiktet og holdt fram en svær kjøttkniv, den andre hadde et svart skjerf foran ansiktet og en liten pistol. De sa de hadde fått opplysninger om at jeg hadde en safe med masse kontanter, forteller Helge Pettersen til Fædrelandsvennen.

Hentet hagla

I går var bonden svært preget etter å ha blitt utsatt for ran i sitt eget hjem, på Tofteland gård, ved 21.30-tiden søndag kveld. Etter et flere timer langt politiavhør var han først hjemme igjen ved 03-tiden natt til i går.

— Da følte jeg meg stusslig. Jeg hentet hagla, puttet i fire patroner og satte meg på kjøkkenet. Jeg fikk ikke ro til å sove, og jeg vet ikke når jeg får sove igjen heller. Det var en forferdelig opplevelse, forklarer 56-åringen, som driver stort innen grønnsaker, poteter og bær.

Med 300 mål dyrket mark, fem utsalg i Kristiansand-distriktet og en omsetning på over ti millioner er han avhengig av hjelp. Per i dag bor det fire østeuropeere på gården, men til våren blir de mange flere.

Ranerne forklarte bonden at de hadde kjøpt opplysningene av noen «dårlige arbeidere» hos Pettersen, og nå mistenker han at et par polakker som jobbet på gården tidligere har slengt med leppa.

Gjerningsmennene var i 30-årsalderen, snakket gebrokkent norsk, og forklarte at de var russere – noe bonden tror er oppspinn.

- Grov fremgangsmåte

  • Vi satte naturlig nok en del ressurser på dette søndag kveld og natt til mandag. Vi har vært ute med både hundepatrulje og etterforskere. Tekniker har vært på stedet og samlet de sporene som eventuelt er der, opplyser operasjonsleder Hans Petter Osaland ved Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

Bonden har beskrevet de to mennene til å være om lag 180 centimeter høye, de gikk i mørke klær og hadde dekket til ansiktet. I tillegg snakket de altså en blanding av polsk og norsk. Politiet er svært interessert i vitner.

— Hvis publikum har sett noe, så må de si ifra til politiet, lyder oppfordringen fra operasjonsleder Osaland.

Lensmannskontoret i Søgne vil overta saken, som politiet anser som svært alvorlig.

— Fremgangsmåten er veldig grov. Vi bruker ganske mye ressurser på saken, fastslår Osaland.