KRISTIANSAND: Alle truckene hos Hennig-Olsen blir fra januar 2007 utstyrt med pc-er og trådløst nett, slik at isprodusenten har full kontroll på hvor alle råvarer og isbokser befinner seg.

Scannes inn Onsdag kveld er det som vanlig full aktivitet på tørrlageret hos Hennig-Olsen is i Hanneviga. Lagermedarbeider og truckfører Trond Iversen (37) svinger galant på plass en diger dunk med jordbærsyltetøy til isproduksjon. Inne i trucken henger det en trykkfølsom pc-skjerm og et tastatur, som er koblet på trådløst internett.

— Det nye systemet gjør det langt enklere for oss å jobbe, forteller Trond Iversen. Han har jobbet for Hennig-Olsen i 18 år, og er dreven bak truckrattet.

Når han kommer på jobb, kan han lese på skjermen hvilke paller som skal flyttes, ved hjelp av det avanserte styringssystemet SAP, som er montert på pc-en i trucken.

På internett og MSN - I kveld skal jeg blant annet flytte 30 paller, forteller han, og viser oss programmet som gir ham full kontroll over arbeidsmengden.

Via skjermen i truckhytta kan han i ledige stunder surfe på internett, og når fvn.no kommer på besøk, har han akkurat fått med seg de siste fotballnyhetene på fvn.no.

— Men det blir ikke mye tid til surfing mens vi jobber, understreker han.

Gutta på lageret har også muligheten til å holde kontakten med hverandre digitalt: Hver truck har nemlig installert Live Messenger, et nettbasert chatteprogram.

Med en håndholdt scanner og et lite bipp har Iversen fått jordbærsyltetøyet registrert i datasystemet, og så raskt varene er på plass i hyllene, er det et nytt bipp med scanneren som skal til, og datasystemet har registrert nøyaktig plassering av syltetøy, emballasje og nonstop til sørlandsisen.

— Før gikk all palleforflytning via telefoner og muntlige beskjeder, sier han.

Sporingssystem

— Vi kan nå spore hver eneste pall og vareenhet fra leverandør til fryselager, forteller administrerende direktør i Hennig-Olsen Is, Pål Hennig-Olsen.

Det er Mattilsynet regler om sporing av råvarer som har ført til den relativt kostbare omleggingen.

— Det kreves av oss at vi kan spore våre produkter ett ledd frem og ett ledd tilbake, og med SAP-systemet er det nettopp det vi nå har full oversikt over, sier han.

— Så i prinsippet kan dere også spore hver enkelt isboks?

— Ja, teknisk sett kan vi følge isen helt ut til publikum. Men da går det i partier, og ikke i enkelte isbokser.

Hensikten med sporingsprosjektet er å raskt kunne ta ut produkter av hyllene, eller kanskje riktigere: fryserne, hvis Mattilsynet slår alarm.