OSLO/KRISTIANSAND: Tirsdag falt en 41 år gammel kranfører syv meter ned fra et næringsbygg under oppføring i Mandal. Han pådro seg kompliserte brudd i bekkenet, og må opereres av spesialister ved Ullevål Universitetssykehus.

Til 41-åringen og hans samboer skal Sørlandet Sykehus Kristiansand ha oppgitt " dårlig kapasitet ved sykehuset" som grunn til at mannen nå må ligge i strekk en uke før han får operasjon.

Denne informasjonen skapte frustrasjon i 41-åringens nærmeste familie.

— Dette medfører overhodet ikke riktighet, sier Olav Røise, sjef for ortopedisk avdeling ved Ullevål Universitetssykehus, og forklarer situasjonen:

Optimalt tidspunkt - En slik operasjon er en belastning for en skadet pasient, og det vi søker er det optimale tidspunktet for at behandlingen skal gjøre pasienten så frisk som mulig. Det er også en del andre faktorer som innvirker.

Røise forteller at de fleste med bekkenskader opereres fra fem til syv dager etter ulykken.

— Det er helt unntaksvis at vi opererer tidligere enn dag to, sier han. Røise har bygget opp spesialkompetansen på bekkenskader i Norge, og fagmiljøet er svært lite.

— Det må det være, fordi volumet på slike skader er så lavt, at dersom vi skulle ha vært mange, ville vi ikke blitt gode nok. Dette er et område som krever helt spesifikk kompetanse.

— Dette er helt annen informasjon enn den vi først fikk, forteller den skadede 41-åringens samboer, og er beroliget over Røises forklaring, som fvn.no kan gi henne.

Individuell håndtering Bekkenkirurgi er krevende og vanskelig kirurgi. De få spesialistene som finnes her til lands, blir ofte utkalt på fritida for å dekke opp behovet.

— Skaden til 41-åringen er ikke av en slik karakter at han må opereres i helgen, derfor venter vi til mandag. Dette er en skade som våre vakthavende kirurger ikke kan operere, men det er likevel en veldig kurant operasjon for spesialistene.

For at de svært få kirurgene som har spisskompetanse på bekkenskader ikke skal gå helt i oppløsning, kan de ikke jobbe døgnet rundt med slike skader. Hadde skaden vært livstruende eller på andre måter svært akutt, ville operasjon i helgen ha blitt vurdert.

— På grunn av de ovennevnte faktorene, prioriteres dermed operasjon til de som det er strengt nødvendig for, sier Røise.

- Kan ikke uttale seg Ved Sørlandet Sykehus Kristiansand vil ikke vakthavende ortoped uttale seg om saken, verken spesielt eller generelt.

— Jeg var ikke på vakt da 41-åringen ble brakt inn, og ønsker derfor ikke å si noe om det, sier han til fvn.no.

Det lyktes ikke fvn.no å komme i kontakt med øvrig ledelse ved sykehuset onsdag ettermiddag.