KRISTIANSAND : — Det er nå så mye frustrasjon blant politifolk i landet at jeg er redd for at bråket før jul bare blir barnemat i sammenligning med det som kan komme, sier hovedtillitsvalgt ved Kristiansand politistasjon, Geir Iversen , til fvn.no.

I morgen legger politifolk i landet ned arbeidet i protest. Mellom klokken 11.00 og 12.30 vil tjenestemenn i ordinær turnus ikke være tilgjengelig for oppdrag. Iversen sier den politiske streiken skal markere at politifolk nekter å blir tråkkket på.— Jeg har fått flere signaler fra politifolk som nå sier at de kommer til å si opp sine stillinger dersom regjeringen bruker rå makt og innføre en forskrift som fratar oss forhandlingsretten. Vi kan ikke under noen omstendigheter finne oss i dette, sier Iversen.

Får full støtte

Iversen får støtte av hovedtillitsvalgt for alle politifolkene i Agder politidistrikt.

— Jeg har selvfølgelig også hørt at mange er så frustrert at de ikke ser bort fra at de vil finne nytt arbeid, sier tillitsvalgt Ernst Olav Lunde, til fvn.no.

Fagforeningslederen mener de politiansatte er lurt av regjeringen, og at flere måneder med lønnskamp er blitt ignorert.

— Politifolk har de siste månedene forsøkt å synliggjøre de problemene som er i etaten ved å gjennomføre normal politibemanning uten utstrakt bruk av overtid og brudd på arbeidstidsbestemmelsene. I stedet for å imøtekomme oss, velger politikerne, med justisministeren i front, å gå i stikk motsatt retning, sier Iversen.

Sammenligner med hendelse i '59

Politiets fellesforbund mener at det politikerne i dag gjør best kan sammenlignes med noe som skjedde for hele 50 år siden.

— Frustrasjonen er meget stor. Det som nå kom i forhold til ny politiforskrift kan sammenlignes med da politiet mistet streikeretten i 1959, sier Lunde.

Iversen mener også at Politiets fellesforbund (PF) er ført bak lyset.

— Storberget har signalisert klart og tydelig at han vil ha dialog med PF for å løse problemene med for få politifolk. Nå blir vi forsøkt fratatt rettigheter som vil gjøre politihverdagen enda tøffere, og føre til langt større slitasje, sier Iversen, og fortsetter.

— Dette er det største overgrepet mot politiet siden 1959 da vi ble fratatt streikeretten. Dette er en meget viktig sak for alle arbeidstakere, mener han.

Justisministeren vil ikke svare

Justis- og politidepartementet sier at Knut Storberget ikke kan svare på kritikken, da de er feil instans.

— De som skal svare på dette er arbeids- og inkluderingsdepartementet, fordi politiet har varslet streik som reaksjon på arbeidstidbestemmelsene. Dette ligger under arbeidsbeidsmiljøloven, sier en informasjonsansvarlig ved justis- og politidepartementet.

Torsdag klokken 11 demonstrerer politifolkene i Kristiansand på forsiden av politihuset. Ernst Olav Lunde vil i den forbindelse holde en appell. Samtidig som politifolkene demonstrerer skal statssekretær Astri Aas-Hansen besøke politihuset.